Hogyan szerettessük meg a borokat valakivel, aki nem borrajongó?
Sokan úgy vannak a borral, mint a gyerekek a tökfőzelékkel, vagyis ódzkodnak tőle, vagy azért, mert még nem ittak ízlésüknek megfelelőt, vagy, mert „beléjük diktálták” az adott tételt. Bármi is legyen az oka a borok iránti rajongás hiányának, orvosolható a dolog, feltéve, ha nem teljes elutasításról van szó (ha azonban így van, ezt mindig tartsuk tiszteletben, és ne „tukmáljuk” rá valakire a bort csak azért, mert mi kedveljük). Ha azonban akad egy kis nyitottság a másik fél részéről, segítsünk neki a kezdeti lépéseknél!
Beszéljünk / beszélgessünk lazán, kötetlenül a borról!
Nagyon sok kérdésre választ ad a megfelelő kommunikáció, így legjobb, ha beszélgetünk. Ez a borral kapcsolatban is így van, vagyis, ha valakivel szeretnénk megkedveltetni a bort, mindenképpen beszélnünk kell róla. Így kiderül, mi az, ami neki tetszik benne, vagy mi az, ami éppen nem, eszerint tudunk neki segíteni egy másik tétel választásával közelebb jutni az ízlésvilágához. Fontos azonban, hogy ne „tudományosan” vagy szakszavakkal teletűzdelve meséljünk neki a borról, hiszen ez elriaszthatja azokat, akik egyelőre csak a bor ízével, illatával és élvezetével szeretnének közelebbi kapcsolatba kerülni. Lazaság és közvetlenség – ezzel biztosan jó úton indulunk el.