Tisztázzunk valamit: nem lehet elhízni a fehérjétől!
Mi ezzel az elképzeléssel kapásból a probléma? Az, hogy a testépítő és fitnesz versenyzők diétában igen magas fehérjebevitelt alkalmaznak (mind testsúlyra vetítve, mind pedig az össz. kalóriák százalékában) – ennek ellenére a versenyeken igen alacsony testzsír százalékkal állnak fel a színpadra. Igen, tudom – annyira meg van szorítva a kalóriabevitel, hogy a cukor, ami a fehérjékből képződik, mind el lesz égetve, blablabla…
Nyilván, mindent meg lehet magyarázni, de beszéljenek inkább a tények!
2012-ben a következő kutatást végezték el – fiatal, egészséges férfiakon és nőkön.
Három csoportban osztották őket:
- alacsony fehérje (kalóriák 5%),
- normál (15%)
- és magas (25%).
Mind a három csoport tagjait egy olyan „cellába” zárták, ahol a metabolizmust lehet mérni (értsd: megmérték, mennyi kalóriát égettek egy nap). Ebben a cellában töltöttek 2-3 hetet, amíg sikerült meghatározni a testsúly fenntartásához szükséges kalóriabevitelt (ebben a 2-3 hétben mindenki standard étrendet kapott, mely 15% fehérjét, 25% zsírt és 60% szénhidrátot tartalmazott).
Ezt követően pedig tudatosan és szándékosan ennek a „fenntartó kalória mennyiségnek” a 140 %-t kezdték el etetni az emberekkel – mindezt 8 héten keresztül. A 3 csoport ugye 5, 15, 25% fehérjét tartalmazó étrendet kapott. A szénhidrát mennyiség azonos volt mind a három csoportban (41-42 %) – ez nagyon fontos! A többlet kalóriát mindig a zsír fedezte (52, 44, 33 % az alacsony, normál és magas csoportokban). Átlagosan napi 950 kalória többletet vittek be!
Tehát vot 3 csoport ember, akiket 8 hétig komolyan túletettek. Mi lett az eredmény?
Először is, mind a három csoportban nőtt a testsúly (nem meglepő). A normál és magas fehérjés csoportban majd’ kétszer akkora volt a tömegnövekedés (6 ill. 6,5 kg), mint az alacsony fehérjésben (3,2 kg). Húha, ezek szerint el lehet hízni fehérjétől? Nos, nem.
Ugyanis az alacsony fehérjés csoportban 0,7 kg-mal csökkent a zsírmentes testtömeg, míg a normál és a magas csoportban nőtt (2,9 és 3,2 kg) – ez gyakorlatilag izomtömeg növekedést jelent. Mind a három csoportban nőtt a zsírtömeg nagyjából 3,5 kg-mal – és nem volt semmi különbség a csoportok között! Ergo a fehérjéből bevitt extra kalória egy célt szolgált: izom épült belőle. Az alacsony fehérjés csoportban pedig nem elég, hogy meghíztak, de még izmot is vesztettek az emberek – ez maga a katasztrófa! Az is látható továbbá, hogy egy többé-kevésbé dózis-válasz összefüggés van a fehérjebevitel és a felépített izom mennyisége között.
Nem mellesleg a normál és közepes fehérjebevitel mellett a vizsgálati alanyok metabolizmusa is magasabb volt.
Tanulság? Ne hidd el, amikor valaki azt mondja, hogy a túl sok fehérjétől elhízol. Nem fogsz. Maximum izmosabb leszel.
ÁDÁM NORBERT
A sport mindig része volt az életemnek – néhány év úszást 16 év karate követett. A testépítéssel és a súlyzós edzéssel 7 éve ismerkedtem meg. Ekkor kezdtem el rendszeresen terembe járni és kutatni, hogy hogyan lehetnék jobb, hogyan tudnám átalakítani a külsőmet. A kezdeti lelkesedés idővel szenvedéllyé változott – az emberi test és teljesítmény tudománya iránti szenvedéllyé. Elvégeztem a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szakszövetség Nemzetközi Szakedzői képzését, majd az egyetemi mester képzésem (végzettségem orvosi biotechnológus) alatt egyre jobban kikristályosodott bennem, hogy az edzés és a táplálkozástudomány mekkora befolyással van az egészségünkre, az életünkre és a sportolással elérhető eredményeinkre. A klienseimmel való közös munka során napról-napra meggyőződöm arról, hogy egészségünk, testünk és teljesítményünk tudatos formálásának eszköze – a megfelelő edzés és táplálkozás – a saját kezünkben van.
További információk: https://www.facebook.com/adamperformance/