A cukor egyik fajtája sokat segíthet a fogyásban

mannóz,cukor Forrás: unsplash.com/Joanna Kosinska
Az elmúlt években mindenhonnan az folyt a csapból, hogy a cukor rossz. És a mesterséges édesítőszerek sem épp tesznek jót. Azonban van egy típus, amiről most bebizonyosodott, hogy mégsem annyira ártalmas.

A nevét valószínűleg kevesen ismerik, pedig a mannóz egy természetes cukor, ami például a vörösáfonyában található meg. Szakértők szerint még arra is képes, hogy a makacs hasi zsírtól megszabadítsa fogyasztóit.

Hudson Frezze professzor és csapata különféle kombinációkkal etetett egereket:

  • zsírban gazdag, mannózmentes étrend
  • zsírban gazdag, étrend, mannóz fogyasztásával
  • normál, mannózmentes étrend
  • normál, mannózos étrend

Ezt követően az egerek bélrendszerének baktériumait is ellenőrizték, ahogy a súlyukat, és a testükben lévő zsír, valamint vércukor mennyiségét is.

Az eredmények szerint a zsírban gazdag, mannózzal kombinált eledelt fogyasztó rágcsálók szervezetében kevesebb volt a zsír, a májuk sem zsírosodott el annyira, a glükóz-toleranciájuk is javult. Emellett a szénhidrátokat is hatékonyabban dolgozta fel a szervezetük. Amint viszont kikerült a mannóz az étrendjükből, a pozitív eredmények azonnal elszálltak és sokkal több zsír volt a testükben.

A szakértők szerint mindenképpen érdemes az emberekre gyakorolt hatását is megvizsgálni ennek a cukortípusnak, mert könnyen lehet, hogy sokat segíthet az elhízás megelőzésében és kezelésében is.

A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.

Olvasnál még a témában?