Itt a tökéletes bodzaszörp receptje

Borítókép: Itt a tökéletes bodzaszörp receptje Forrás: Getty Images (Natasha Breen)
Virágzik a bodza – kár, hogy csak egy-két hétig tart a bodzabokrok őrjöngése. Szerkesztőtársunk megosztja velünk, hogyan szokott bodzaszörpöt készíteni.

Most lehet szedni a bodzavirágot még kábé két hétig kényelmesen, utána már elvirágzik meg sok fekete tetű lepi el, s akkor az már nagyon macerás. Családom és baráti köröm legnagyobb megelégedésére májusban két hétig egyfolytában három műszakban szoktam szörpöt készíteni belőle. A hűtőben csatos vagy csavaros üvegekben eláll bármeddig (illetve addig, amíg el nem fogy).

RECEPT

1. Tehát vagdoss le 20 szép bodzaernyőt (lehetőleg ne a legforgalmasabb poros út mentén).

2. Vizsgáld át, nehogy legyen benne bogárka, s hideg vízzel óvatosan öblítsd le úgy, hogy a virágpor ne hulljon ki belőle.

3. Tedd egy ötliteres uborkás üveg aljára fejjel lefelé. 2 alaposan megmosott kezeletlen citromot vágj karikákra, és a magja nélkül tedd a virágokra.

4. Két liter vizet forralj fel, tegyél bele 2 kiló cukrot és 20 gramm citrompótlót (vagy citromsavat), addig forrald, míg fel nem olvad teljesen a cukor.

5. Nem teljesen forrón, úgy hogy fémet teszel az üveg alá (fémtálca, széles pengéjű kés – ez elvezeti a hőt és nem reped szét az üveg) öntsd az üvegbe.

6. Fedd le az üveget, és takargasd be. Meleg helyen hagyd állni kábé öt napig (időközben forgasd-rázogasd meg néha). Szűrd le, s öntsd szét üvegekbe.

A szörpkészítésen túl ajánlott ebben az időszakban a gyógynövények szárítása is, hogy aztán a hideg időszakban teaként kortyolgathassuk őket.

A lenti galériánkban mutatunk 8 gyógynövényteát, amik nem hiányozhatnak otthonról.