Spenótos-krumplis süti sültparadicsom-szósszal

Borítókép: Spenótos-krumplis süti sültparadicsom-szósszal
Egészséges, vegetáriánus és gyerekek is imádni fogják annak ellenére, hogy spenót van benne!

Hozzávalók:
– 1 kiló lucullus vagy szilvaparadicsom
– só, bors
– 1 deci olívaolaj
– 2 evőkanál vaj
– fél kiló spenót szára nélkül,
– 1 nagy tojás
– 2-3 nagy szem
– 10 deka parmezán vagy más reszelhető sajt
– csipetnyi reszelt citromhéj
– 1 deci zsemlemorzsa
– 2 deci liszt
– fél deci repceolaj (más növényi olaj is megfelel)
– friss mozzarella ízlés szerint

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A félbevágott paradicsomokat rendezd el egy karimás sütőlapon, sózás, borsozás után locsold meg olívaolajjal.

2. Kábé 35 percig kell sütni; akkor jó, ha már a héja felhólyagzik. Ekkor vedd ki a sütőből, hagyd hűlni, majd a héját lehúzva pürésítsd. Amíg a paradicsom sül, meg lehet főzni és hámozni a krumplit, és abból is készülhet a püré.

3. Egy nyeles serpenyőben olvaszd fel a vajat, és a belezúdított spenótot folyamatosan kevergetve addig párold, míg a levelek meg nem fonnyadnak. Amikor kihűlt, alaposan csavard ki, vágd finomra, és egy nagy tálban keverd össze a kissé felvert tojással, a krumplipürével, a reszelt sajttal, a citromhéjjal. Sózás, borsozás után addig keverd tovább, amíg szép egyenletes nem lesz.

4. Ekkor apránként add hozzá a zsemlemorzsát is, hogy összetartsa a keveréket. Formálj belőle 2-3 centi vastag sütiket, szórd meg őket liszttel – a felesleget persze leveregetve róluk.

5. A felforrósított olajban süsd őket világosbarnára – egy-egy oldalukat kábé 3–5 percig –, aztán tedd rá a paradicsompürére, és jöhet a díszítés mozzarellaszeletekkel.

Recept: Simándi Júlia