Sonkás-zöldborsós tészta

Borítókép: Sonkás-zöldborsós tészta
Nincs időd pepecselni a konyhában? Itt egy gyors, negyed óra alatt elkészíthető tésztás recept.

Tészta nagyon sokféle van: rövid és hosszú, mindenféle formájú és színű, durumlisztből vagy finomlisztből, tojással vagy anélkül készült. A különböző alakú tészták más és más típusú ételekhez illenek. Némelyik fajtából könnyebb fogás készül, de vannak olyanok, amelyek egy kiadós szósszal finomak igazán.

Sonkás-zöldborsós tészta
Elkészítési idő: 15 perc, Főzési idő: 12 perc

Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 deka csavart, orsó- vagy egyéb rövidtészta
  • 1 teáskanál étkezési keményítő vagy liszt
  • 3 deci főzőtejszín
  • 2 deka vaj
  • 8 szelet prosciutto vagy másmilyen (olasz) sonka durvára vágva
  • 1 marék apróra vágott petrezselyem
  • 10 deka mélyhűtött, felengedett zöldborsó
  • 10 deka finomra reszelt parmezán sajt
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

1. Főzd ki a tésztát a csomagoláson levő utasítás szerint bő sós vízben, „al dente” keménységűre. Alaposan szűrd le, majd tedd vissza a főzőedénybe.

2. Kisebb tálban keverd simára az étkezési keményítőt egy kevés tejszínnel, majd csurgasd hozzá a maradék tejszínt is.

3. Forrósítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben, dobd rá a sonkát és pirítsd addig, amíg meg nem barnul kissé. Ezután öntsd hozzá az étkezési keményítővel elkevert tejszínt, a borsót, a sajt felét és folyamatosan kevergetve főzd, amíg a szósz fel nem forr és be nem sűrűsödik.

4. Keverd a szószt a forró tésztához, ízesítsd sóval, borssal.

5. Tedd át a tejszínes-tésztás masszát kivajazott jénai edénybe, szórd meg a tetejét a maradék sajttal, és előmelegített, forró sütőben süsd addig, amíg a sajt megpirulva meg nem olvad.

Recept: Simándi Júlia, Fotó: ACP Sindication