Padlizsánsaláta joghurttal
Hozzávalók (6 személyre):
- 4 közepes padlizsán
- 50–60 deka görög (vagy török) natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál finomított kristálycukor
- 1 deci olívaolaj
- 1-2 citrom leve
- 1 evőkanálnyi felaprított petrezselyem, citromgerezdek a tálaláshoz
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A jól megmosott, egész padlizsánokat tepsiben süsd 40 percig – ezalatt megpuhulnak. Hosszában vágd őket félbe és hagyd kihűlni. Ilyenkor könnyű lehúzni a héját; ha anélkül jobban szeretitek, most tedd meg.
2. Közben egy tálban keverd a joghurthoz a szétnyomott fokhagymát. Kedved szerint ízesítsd.
3. A kihűlt padlizsánt darabold fel 2-3 centis kockákra és rendezd el egy lapos tálon. Hintsd meg pici cukorral, locsold meg az olívaolajjal és a citromok kifacsart levével. Tíz percig hagyd pihenni.
4. A joghurtos keverékből néhány kanálnyit lapátolj a padlizsánra, a többit kínáld külön tálkában. Citromgerezdeket is adj mellé, díszítsd friss petrezselyemmel .