Húsvét utáni bableves a megmaradt sonkafőző léből
Forrás: GettyImages
Még mindig a hűtőben árválkodik a sonka főzőleve? Akkor ideje lenne felhasználod, mondjuk egy isteni bableveshez, amihez a maradék húsvéti sonka is jól fog jönni.
Húsvét bableves sonkaléből
Hozzávalók
- 25 dkg fejtett bab (beáztatott)
- 2 l sonkalé
- 10-15 dkg füstölt főtt sonka (felkockázva)
- 2 sárgarépa (feldarabolva)
- 2 fehérrépa (feldarabolva)
- 1 burgonya (felkockázva)
- 1/2 zeller (felkockázva)
- 1 vöröshagyma (félbevágva)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 ek. fűszerpaprika (opcionális)
- só
- pár szem egész bors
- 1 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- csipetke, vagy kézi tarhonya
- friss petrezselyem (felaprítva)
Elkészítése
- Kezdd el főzni az előzőleg beáztatott babot a sonkalében.
- Ha túl sósnak érzed, adj hozzá egy kevés vizet.
- Dobd bele a fokhagymát, a hagymát, a babérlevelet, a borsot, és a zöldségeket.
- Amikor kellően megpuhult minden, a tejfölből, egy kevés lisztből és egy merőkanálnyi levesből készíts habarást, és add ezt is a leveshez. De, ha te jobban kedveled paprikás rántással, azzal is készítheted.
- Ha felforrt, öntsd bele a tésztát és ezt is főzd puhára, majd add hozzá a felkockázott sonkát és vedd le a tűzről.
- Tálald tejföllel és felaprított friss petrezselyemmel.