Hogyan készíts isteni forralt bort?

Borítókép: Hogyan készíts isteni forralt bort? Forrás: GettyImages
Gasztro-fotós barátunk forralt bor receptje!

Bakcsy Árpád barátomtól tanultam ezt a receptet, amit aztán a saját ízlésemre formáltam. Amikor beköszönt a hűvös idő, és az ízlelőbimbóim a vörösbort kívánják, de valami meleg italra vágyom, na, akkor jön el a forralt bor ideje. Mindig nagy adagot készítek, és áthívom a barátaimat: szerintem ugyanis a forralt bor közösségi műfaj.

fottalt bor,tél,ünnepek,recept
Forrás: unsplash/Hannah Pemberton
Hogyan készíts isteni forralt bort?
  1. Fazékban karamellizálj barna cukrot (mondjuk három evőkanálnyit).
  2. Ezt öntsd fel frissen facsart narancslével. A massza összeugrik, de ettől nem kell megijedni, keverd tovább, hogy a cukor újra megolvadjon.
  3. Ekkor tegyél hozzá gyümölcsöket. Jöhet alma, narancs, citrom ízlés szerint – én almából teszek bele többet, mert később szeretem „kienni” belőle. Ha lehet, a citrusok kezeletlenek legyenek! (Vagy felhasználás előtt fél órára áztasd be őket langyos vízbe, hogy a héjukról leoldódjanak a szennyeződések.)
  4. Fűszerezd be a gyümölcslét. Én mindig teszek bele egész fahéjat, csillagánizst és gyömbért. (De ma már a boltokban is kaphatóak jó minőségű forraltbor-fűszerkeverékek.)
  5. Forrald a folyadékot addig, amíg az alma olyan állagú nem lesz, amilyet szeretnél. (Van, amikor szinte pépesen kedvelem, máskor meg egy kissé ropogósan.)
    Innen kétféleképpen is befejezheted:
    A./ miután hozzáöntöd a bort (mondjuk egy üveggel), csak átmelegíted, így benne marad az alkoholtartalom.
    B./ A másik verzió az, hogy tovább forralod, így kiforr belőle az alkohol (véleményem szerint ennek nem sok értelme van, de nálunk a családban vannak, akik így szeretik).

Tipp: Ha éppen nincs otthon elegendő narancs, hogy kifacsard, akkor a narancslevet fekete vagy gyümölcsteával is lehet helyettesíteni. Ebben az esetben érdemes több almát hozzátenni, de persze ez is ízlés kérdése. Így már majdnem iskolai menzatea jellege lesz a forralt bornak.

Alkoholmentes forró italra vágynál? Akkor kattints a galériánkra!