JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

4 gyerekbarát recept zöldségekkel

Borítókép: 4 gyerekbarát recept zöldségekkel
Íme négy gyerekbarát recept, melybe mi még a vitamint, a rostot is belecsempésztük. (de ők ezt észre sem fogják venni! :-)

A zöldségekért nem mindenki rajong, de megpróbálhatod elterelni a gyerekek figyelmét. Ha tetszik nekik, amit látnak, ha ízlik nekik, amit esznek, nem fogják firtatni, miből készült. Főleg ha a haverok is azt eszik! Fejlődésben lévő szervezetük pedig a zöldségekben, gyümölcsökben rejlő kincsekkel gazdagodik.

Csőben sült karfiol

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 15 perc


Hozzávalók (12 személyre):

- 25 deka karfiol
- 8 tojás
- 10 deka reszelt sajt
- 10 deka mirelit zöldborsó
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- só
- cukor
- tej
- vaj a sütőforma kikenéséhez

1. Melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Egy 12 lyukú muffinformát kenj ki vajjal.
2. A rózsáira szedett karfiolt meleg vajon, kis tejjel meglocsolva párold puhára. (A tej elveszi a jellegzetes karfiolszagot.) Sózd és cukrozd is meg – a legtöbb zöldségféle ízletesebb lesz, ha kétszer annyi cukrot adsz a főzőlevéhez, mint amennyi sót.
3. Ha már puha, öntsd le a róla levet, hagyd kihűlni. A tojást verd fel, mint egy rántottához, és öntsd rá a karfiolra. Keverd hozzá a zöldborsót, a petrezselymet és a reszelt sajtot.
4. Kanalazd bele a masszát az előkészített muffinüregekbe. 10–15 perces sütés kell ahhoz, hogy jól összeálljon. Melegen kínáld.

Tipp: A karfiol helyett használhatsz brokkolit is, de az is jó megoldás, ha fele ezt, fele azt pakolsz bele a muffinokba.

Csirketekercs – enchilada

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (12 személyre):

- 4 evőkanál ola
- 60 deka csirkemellfilé
- 2 kávéskanál őrölt kömény
- 2 doboz (egyenként 40 dekás) vörös vesebab
- kábé fél kiló paradicsompüré (nézd meg a dobozon, mennyi van benne – kevesebb is elég)
- fél kiló sütőtök
- 12 tortillalap
- 35 deka reszelt sajt
- só
- saláta a tálaláshoz

1. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepesen melegre. Forgasd meg benne a felkockázott, megsózott csirkemellet, és úgy 5 percig kevergesd, hogy kicsit megpiruljon. Hintsd meg az őrölt köménnyel, és addig folytasd a kavargatást, míg a hús áttetszővé nem válik.
2. Ekkor öntsd hozzá a lecsöpögtetett, lemosott és újra leszűrt babot. Villával óvatosan nyomkodd össze. Keverd hozzá a paradicsompüré felét, az előre megfőzött és pürésített sütőtököt, és az egész húsos masszát nagyon enyhe tűzön főzd össze 1-2 perc alatt. Kavargasd folyamatosan!
3. Forrósítsd fel a grillsütőt (a rendes sütő is megteszi), olajozz ki egy jó széles, lapos tűzálló tálat. A konyhai munkalapon vagy egy nagy vágódeszkán teregesd szét a tortillákat. Mindegyik darabot hintsd meg reszelt sajttal – kábé a sajt felét használd fel erre a célra. Aztán a csirkés-babos tölteléket kanalazd a tortillák közepébe, és óvatosan tekerd fel őket, mint a palacsintát. Helyezd el a tekercseket az előkészített tálban úgy, hogy a hajtási felület kerüljön alulra.
4. A maradék paradicsompürét hígítsd fel egy kis vízzel, és locsold rá a tortillákra, aztán hintsd rájuk a maradék sajtot is. Tedd a tűzálló tálat a grillrácsra (vagy a sütőbe) 5–10 percre, hogy a tészta ropogós legyen, a sajt pedig megolvadjon és megpiruljon szép aranyszínűre. Kínálj mellé zöldsalátát.

Tipp:
A tortilla roppant egyszerű, lapos kenyérszerűség, amelyet zömmel kukoricalisztből, de néha sima búzalisztből csinálnak vízzel, sóval, élesztővel. Itthon is kapható készen, de egy kicsit keményebb, kukoricaliszttel kikevert palacsintatésztából magad is elkészítheted.

Sajtos makaróni – kis lábosban

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (12 személyre):

- fél kiló makaróni
- 3 szál sárgarépa
- 10 deka vaj
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- 7-8 deci tej
- 20 deka reszelt sajt
- 25 deka gépsonka
- 12–15 fej gomba
- 3 kis (125 grammos) vagy 1 nagy doboz kukoricakonzerv

1. Forrósítsd fel a sütőt 200 fokra. Vékonyan vajazz ki néhány tűzálló edényt – a régimódi öntöttvas láboskák, fazekak, serpenyők kiválóan megfelelnek a célnak, és jól is mutatnak.
2. Főzd meg a makarónit a szokásos módon forró, sós, picit olajos vízben, de ne túl puhára! A vége előtt pár perccel add hozzá a felkarikázott sárgarépát is (annak nem kell megpuhulnia). Amikor a tészta kész, szűrd le az egészet, ha szükségesnek látod, öblítsd is le meleg vízzel. Csöpögtesd le alaposan.
3. Közben olvassz vajat egy serpenyőben, add hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsd fehérre. Vedd le a tűzről, és folytatva a kavarást, engedd fel a rántást a tejjel. Forrald össze, de óvatosan, nehogy csomós legyen. Amikor már jó sűrű és sima, szórd bele a reszelt sajt felét, hadd olvadjon el benne. Megint vedd le a tűzről.
4. A főtt makarónit, a félig puha sárgarépát, a felkockázott sonkát, a felszeletelt gombát és a lecsöpögtetett kukoricát öntsd le a tejes mártással. Kóstold meg: alighanem kicsit meg kell sózni.
5. Lapátold bele a keveréket az előkészített tűzálló edényekbe, egyenletesen oszd el rajtuk a maradék sajtot (ha kell, reszelj még), aztán süsd a forró sütőben úgy 20 percig. Ez alatt az idő alatt a zöldségek is megpuhulnak, a tészta teteje pedig finoman bugyborékolni fog. A sajt megolvad és aranyszínű kérget képez a tészta tetején. Csodás illata van – tálald fel azon nyomban.

Tipp:
A sajtos makaróni remekül tűri a hűtést – ha túl sok lett, és nem fogyott el, nyugodtan tedd el a hűtőben, de akár a mélyhűtőben is máskorra.

Kelj fel és járj – energiabomba

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók néhány kancsóhoz:

- 10 szál sárgarépa
- 10 zöldalma
- 6 szárzeller
- esetleg méz

A sárgarépát tisztítsd meg és darabold fel, az almákat hámozás nélkül negyedeld fel, a zellerszárakat vágd darabokra. Ha van elektromos gyümölcsprésed, az egészet tedd bele, és facsard ki a levét. Ha túl habos lett, szedd le a habját, vagy szűrd át. Ha nincs gyümölcsprés, akkor a hozzávalókat reszeld meg és turmixgépben vagy botmixerrel keverd simára. Ha édesíteni akarod, ne cukrot, hanem mézet tegyél bele, de inkább csak hűtsd be alaposan, mielőtt a gyerekeknek kínálod.

Tipp:
Más zöldségből-gyümölcsből is csinálhatsz ilyen natúr gyümölcslét. Az almához és a sárgarépához jól illik az uborka vagy a narancs, de izgalmas ízt ad neki egy darabka meghámozott, lereszelt gyömbérgyökér is. Merészebb ötlet az alma-szárzeller-cékla kombináció, de meg lehet próbálni. A gyümölcsöket préselés előtt ne hámozd meg, kivéve a citrusféléket, de a héj alatti fehér réteget azokon is hagyd meg, mert tele van hasznos rostokkal.

Szöveg és recept: Simándi Juli, Fotó: ACPcindication