JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Zsenge bárány mentamártással

Borítókép: Zsenge bárány mentamártással
Ínyenc tavaszi-nyári görög finomság, meglepően gyorsan elkészül.

Elkészítési idő: 20 perc (+3 óra hűtés), sütési idő: 1 és egynegyed óra

Hozzávalók:
- 2 kiló kicsontozott fiatal báránycomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál friss oregánó (szurokfű, rigani)
- só, frissen őrölt feketebors
- 1 kiló krumpli,
- 2 és fél deci húsleves (kockából is lehet)
- 2 ágacska friss rozmaring.

A mentamártáshoz:
- 2 maroknyi friss mentalevél
- 2 evőkanál őrölt mandula
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 deci olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé (6 személyre)

1. Keverd össze az olajat, a szétzúzott fokhagymát,az oregánót, a sót és a borsot egy tálkában, és a báránycombot kívül-belül (a csont helyén „alagút” keletkezik) alaposan dörzsöld be. Csavard fóliába vagy takard le, és legalább 3 órára, de akár egy éjszakára tedd hűtőbe.

2. Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.

3. A cikkelyekre vágott krumplit vékonyan olajozott tűzálló tálban szépen rendezd el, a rozmaringot tedd a tetejére és öntsd le a húslevessel. A báránycombot fektesd a krumpliágyra, és fedő nélkül süsd legalább egy-másfél órán keresztül. Akkor jó, ha belül puha, kívül pedig ropogós.

4. Vedd ki a tálból a húst és lefedve hagyd pihenni negyedórát.

5. Közben növeld a sütő hőmérsékletét 250 fokra, dugd vissza a krumplit, és süsd még egy darabig, hogy megbarnuljon.

6. A mentamártáshoz mixerrel vagy darálóval készíts a mentalevelekből, a mandulából és a fokhagymából sima masszát, keverd bele az olajat és a citromlevelet. Ízlés szerint sózd, borsozd.

7. Tedd vissza húst a krumpli tetejére és kínáld mellé a mentaszószt. Jól illik hozzá a káposztasaláta.

Szöveg:Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / Acpsyndication.com