Füstölt heringes és karfiolos piláf
Előkészítési idő: 10 perc. Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
• 1 evőkanál repceolaj
• 1 fej hagyma
• 1 evőkanál currypor
• 30 deka basmati rizs
• 1 liter csirkeleves
• 20 deka karfiol
• 15 deka zsenge zöldbab vagy ceruzabab
• 20 deka füstölt hering
• 2 evőkanál lenmagolaj
• 1 marék korianderlevél
• citromgerezdeka tálaláshoz
1. Forrósítsd fel az olajat egy közepes lábosban. A finomra vágott hagymát dinszteld meg, szórd meg a curryporral, és még fél percig kavargasd, hadd illatozzon.
2. Keverd hozzá a rizst is, hogy átjárják az ízek és illatok, majd öntsd le a csirkelevessel, tedd bele a rózsáira szedett karfiolt meg a félbevágott zöldbabokat.
3. Forrald fel az egészet, aztán fedő alatt, kis lángon főzd úgy 5 percig. Ekkor tedd bele a darabokra tördelt heringet is, és főzd tovább addig, míg a rizs megpuhul, a lé pedig teljesen felszívódik és elpárolog.
4. Vedd le a tűzről, keverd bele a lenmagolajat és a felaprított korianderleveleket. Tálald citromszeletekkel.
Tipp: a lenmagolaj könnyen megavasodik, ha meleg, fény vagy oxigén éri. Ezért tárold sötét üvegben a fridzsiderben. Használhatod salátaöntetekhez, de főtt ételekbe is – utóbbiba csak a legvégén tedd bele, amikor már levetted a tűzről.
Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Acpsydication.com