Francia ősz

Borítókép: Francia ősz
Hidd el, nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy a legendás francia gasztronómia beköltözzön a konyhádba. Elég egy hosszú hétvége, sok idő és türelem, és franciás könnyedséggel tálalhatod vendégeidnek a kiadós ebédet.

Provanszi borjúcsülök Elkészítési idő: 2 óra 45 perc
Hozzávalók (8 személyre):
-
2 és fél kiló megtisztított borjúcsülök
- liszt, só, bors
- fél deci olívaolaj
-n1 nagy fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3-4 darab konzerv szardella (ajóka)
- másfél-két deci száraz fehérbor
- 2-3 deci marhahúsleves kockából
- 2 doboz (egyenként kábé 40 dekás) darabolt paradicsomkonzerv
- 2 babérlevél
- 2 ágacska friss bazsalikom
- 10 deka fekete olajbogyó, friss bazsalikomlevelek a tálaláshoz

Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Gondosan forgasd bele a csülköket a liszt, a só és a bors keverékébe; a fölösleges lisztet rázd le. Forrósíts fel két evőkanál olajat egy nagy tűzálló edényben és pirítsd meg a húsokat minden oldalukon, aztán vedd ki őket.
3. A maradék olajat is öntsd bele az edénybe, párold meg benne a finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket és a lecsöpögtetett, felaprított szardellát. Öntsd hozzá a bort, és addig kevergesd, amíg a lé csaknem teljesen elpárolog.
4. Hígítsd fel a levessel, tedd bele a paradicsomokat, a babérleveleket és a bazsalikomágacskákat, forrald fel. Kóstold meg: szinte biztos, hogy nem kell utánasózni, mert a szardella is sós, de lehet, hogy egy kis borsot tehetsz bele.
5. Helyezd vissza a megpirított csülköket a lébe, forgasd meg őket alaposan, hogy a paradicsomos keverék minden oldalukat befedje.
6. Tegyél az edényre fedőt vagy tekerj rá alufóliát. Süsd úgy két-két és fél órán keresztül – olyan puha lesz, hogy szinte leválik a csontról. Sülés közben egyszer-egyszer fordítsd meg.
7. Tálaláskor először a húst helyezd a tányérra, majd locsold meg a szósszal, amibe már belekeverted az olajbogyókat is. Díszítsd bazsalikomlevelekkel.

Tipp: A borral készülő ételekhez illik ugyanazt a bort kínálni, mint amiben a hús megfőtt vagy megsült. Ebből következik, hogy a főzéshez se használj olcsó lőrét, csakis minőségi bort, amit bátran kitehetsz az asztalra is.

További francia receptekért klikk a képre!