Fehér csokis banánpuding. Karamellöntettel!

Borítókép: Fehér csokis banánpuding. Karamellöntettel!
Igen, ez bizony édes. De épp ezért szeretjük.

Előkészítési idő: 10 perc + a hűtés

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (6 adaghoz):
• 2 deci tejszín
1 rúd vanília
1 tojás + 2 tojássárgája
5 deka lágy barna cukor
5 deka fehér csokoládé
1 kisebb, érett banán

A karamellöntethez:
• 10–12 deka kristálycukor
víz és bő másfél deci tejszín

1. Melegítsd elő a sütőt 130 fokra. A hosszában elhasított vanília magjait kapirgáld ki, aztán a héjjal együtt tedd bele a tejszínbe. Egy kis lábosban melegítsd, de ne forrald fel. Vedd le a tűzről és tedd félre.

2. Elektromos habverővel verd össze a tojást, a tojássárgáját és a barna cukrot, hogy szépen kifehéredjen és besűrűsödjön. Add hozzá a forró tejszínt a tojáshoz és alaposan, gyors mozdulatokkal keverd össze. Halászd ki belőle a vaníliahéjat, aztán öntsd vissza a láboskába, és kis lángon melegítsd.

3. Tedd bele az összetördelt csokoládét, 1-2 perc alatt elolvad. Aszétnyomkodott banánt is kavard hozzá és egy icipicit sózd meg.

4. Töltögesd szét a krémet 6 kicsi – kábé 1decis – hőálló tálkába. Állítsd bele őket egy tepsibe, és önts alájuk annyi forró vizet, hogy az edénykék feléig érjen.

5. Süsd 40–45 percig, hogy összeálljon. Akkor emeld ki őket a vízfürdőből, hagyd kihűlni, de akár afridzsiderbe is beteheted egy napra.

6. Az öntethez egy kis lábosban, lassú tűzön hagyd feloldódni akristálycukrot egy deci vízben, aztán a hőmérsékletet növelve addig forrald (kábé 2 perc), amíg világosbarna nem lesz. Vedd le a tűzről, hagyd hűlni 2-3 percig, aztán keverd bele a tejszínt, közepes hőmérsékleten lassan forrald fel, főzd 3–5 percig, hogy besűrűsödjön. Hűtsd ki. Tálalás előtt csepegtess a pudingok tetejére egy kicsit, a többit külön szószostálkában tedd az asztalra.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó:Louise Lister / acpsyndication.com