Citrus- és barackcsodák

Borítókép: Citrus- és barackcsodák
Csodák márpedig léteznek- nem kell hozzá más, csak néhány edény, pár friss gyümölcs és egy finom recept. Az utóbbit mi szolgáltatjuk.

Baracklekváros rácsos linzer
Előkészítési idő: 20 perc + a hűtés
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók: 40 deka sima liszt • 1-1 kávéskanál sütőpor és vaníliaeszencia •10–12 deka kristálycukor • 1 citrom lereszelt héja • 18–20 deka hideg vaj • 1 hideg tojás + 1 tojás sárgája • 20 deka natúr kecskesajtkrém vagy mascarpone • 1 csészényi házi baracklekvár

1. A lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat mixerrel keverd morzsásra. Add hozzá a tojást, a plusz tojássárgáját és a vaníliaeszenciát. Addig keverd, míg kis labdává áll össze. 2. A tésztát oszd kétfelé, de az egyik cipó legyen valamivel nagyobb. Mindkét kupacot formáld koronggá, csomagold fóliába és hűtsd be 30 percre. 3. Közben melegítsd elő asütőt 180 fokra, és kenj ki vajjal egy 24 centi átmérőjű, levehető aljú tortaformát. Nyújtsd ki a nagyobbik lapot két réteg sütőpapír között kábé 1 centi vastagságúra, és béleld ki vele a formát – az oldalait is! 4. A másik tésztakorongot is nyújtsd ki a fenti módon fél centi vastagságúra, majd éles késsel vagy derelyevágóval vágd fel 2 centi széles csíkokra. A tortaformában elhelyezett tésztát töltsd meg akrémes kecskesajttal, és terítsd szét rajta a baracklekvárt. Atésztacsíkokat rácsozatmintában fektesd a tetejére. 30percig süsd, hogy szép aranyszínű legyen.

Mézes sült puding citrusokkal
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 40 perc
Hozzávalók (6 adaghoz): 6 tojás • 20 deka méz
• 1 mokkáskanál vaníliaeszencia • 60 deka tejszín • fél liter tej • 1 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió • 2 szem narancs • 2 szem mandarin • 1 vörös húsú grépfrút
• 1 evőkanál kristálycukor

1. Melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Kézi habverővel verd fel a tojásokat a mézzel és a vaníliával jó simára. Keverd bele a tejszínt és a tejet is, folytatva a habverést, amíg teljesen összekeverednek a hozzávalók és az egész habos lesz. 2.Akeveréket oszd szét 6 csésze méretű tűzálló tálkába. Szórd meg szerecsendióval. A tálkákat helyezd el egy magasabb tepsiben és önts alájuk annyi forró vizet, hogy körülbelül a tálkák oldalának feléig érjen. Tedd a tepsit a sütőbe és gőzöld 40percig, hogy a puding összeálljon és egy kicsit bugyborékoljon. Ekkor vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. 3. A citrussalátához hámozd meg és szedd gerezdjeire agyümölcsöket. Egy tálban forgasd őket cukorba, hagyd, hogy kicsit átjárja őket. Kanalazd rá a szobahőmérsékletűre hűlt pudingra. Szezongyümölccsel elkészítve is finom.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Andrew Lehmann, André Martin/acpsyndication.com

Ez a cikk az Éva magazin 2010. évi májusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.