Bolondított sült csirke meggyel

Borítókép: Bolondított sült csirke meggyel
Pikánssá teszi a sültcsirkét néhány marák meggy vagy cseresznye. Próbáld ki te is!



Előkészítési idő: 20 perc,
Sütési idő: 1 óra 20 perc

Hozzávalók (6 személyre): •
egy egész, kábé 1 kiló 80 dekás csirke •
3 ágacska kakukkfű •
fél citrom •
10 gerezd fokhagyma •
5 deka vaj •
só •
frissen őrölt feketebors •
3 fej lilahagyma •
2 evőkanál olívaolaj •
25 deka mélyhűtött cseresznye vagy meggy

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A megtisztított csirke belsejét mosd ki alaposan hideg vízzel, és papírtörlővel itasd szárazra. Dugj bele 2 ágacska kakukkfüvet, a fél citromot és két gerezd fokhagymát. A szárnyakat hajtsd be a csirke alá, a lábakat kösd össze zsineggel.
3. Mellével felfelé tedd a csirkét egy nagy sütőedénybe. Tegyél alá rácsot, sülés közben hadd csöpögjön le a leve. Minden részét alaposan kend meg vajjal, sózd és borsozd meg, tedd a sütőbe 20 percre, de ne fedd le.
4. A megtisztított lilahagymákat vágd cikkekre, add hozzá a maradék fokhagymát és az olívaolajat, és egy kisebb tepsiben ezt is helyezd el a csirke mellett a sütőben. Ezt se fedd le, együtt süsd őket kábé 50 percig.
5. Húzd ki a tepsiket a sütőajtóra. A felolvadt, szűrőben lecsöpögtetett cseresznyét vagy meggyet forgasd össze a hagymás keverékkel, a csirkét hintsd meg a maradék kakukkfűvel. Még 10 percre told vissza őket asütőbe.
6. A ropogósra sült csirkét tálalás előtt negyedóráig hagyd fedő alatt pihenni – így könnyebb lesz darabolni.

Éva magazin 2008. december szöveg: Simándi Juli, FOTÓ: Brett Stevens/acpsyndications Minden jog fenntartva