Anyósnyelv és tonhalpástétom

Borítókép: Anyósnyelv és tonhalpástétom
Ideális vendégváró recept télen-nyáron.

Tonhalpástétom
Elkészítési idő: 15 perc, sütés: 10 perc


Hozzávalók:
– 30 deka konzerv tonhal
– 10 deka vaj vagy margarin
– 1 közepes fej lila hagyma
– 5 friss zsályalevél
– 1 friss babérlevél
– 8 szardella (ajóka)
– 1 deci édes fehérbor (sherry vagy marsala)
– frissen őrölt fekete bors

1. A vaj felét forrósítsd fel egy serpenyőben, tedd bele a finomra aprított hagymát és párold meg.
2. Add hozzá a zsályát, a babért és a lecsöpögtetett szardellákat, hagyd még kicsit párolódni, aztán öntsd fel sherryvel, és fedő nélkül párold addig, míg a bor el nem párolog.
3. A maradék 5 deka vajat vágd darabokra és hagyd beleolvadni a keverékbe. A babérlevelet ekkor már vedd ki.
4. Az olívaolajban konzervált tonhalat is csöpögtesd le és egy mixerben keverd össze a hagymás masszával. (A „pulse” gombot használd addig, amíg a massza sima, krémes nem lesz.) Kóstold meg és szükség szerint borsozd.
5. Öntsd bele egy tálba, díszítsd babérlevelekkel, ha gondolod. Takard le és néhány órára hűtsd be, hogy megszilárduljon.
6. Anyósnyelvvel kínáld.

Anyósnyelv
Maradék tésztából (liszt, élesztőpor, só, olívaolaj) szaggass le kis darabokat (de azt is lehet, hogy egyszerűen tizenkétfelé vágod), sodrófával nyújtsd ki őket kábé 30 centi hosszú „nyelvekre”, aztán fektesd őket olajozott sütőlapra. Kend meg őket olívaolajjal és szórd meg durva szemű sóval. A forró sütőben 5-10 perc alatt megbarnulnak és ropogósak lesznek. Ne ijedj meg, ha némelyiken nagy buborékok keletkeznek – azok lesznek a legfinomabbak, amikor kihűlnek. Tonhalpástétommal és rikottával is remek előétel.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / ACP Syndication