Almás sütőtökleves sajtos pirítóssal

Borítókép: Almás sütőtökleves sajtos pirítóssal
Egy jó forró leves, amelyben édes és sós ízek remekül kiegészítik egymást.

Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4 vagy több személyre): 70 deka kanadai sütőtök • 1 közepes fej hagyma • 2 gerezd fokhagyma • 3 deka vaj • 1 kis darab friss gyömbér • csipetnyi szerecsendió és bors • 2 szem alma • 1 liter csirkealaplé Apirítóshoz: 8 szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyér • vaj • dijoni mustár •reszelt sajt • friss kakukkfű

1. Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát avaj felében párold puhára. Sózd meg, keverd hozzá alereszelt gyömbért és a többi fűszert, aztán még egy percig párold.

2. Tedd bele a meghámozott, kimagozott és kockára vágott sütőtököt és almát (az utóbbiból néhány szeletet tegyél félre a tálaláshoz), 10 percig párold, néha kavard meg. Öntsd rá a húslevest, és főzd 20 percig.

3. Ha kihűlt, pürésítsd botmixerrel; kóstold meg, ha kell, még sózd meg, aztán újra melegítsd fel

4. Közben a félretett almaszeleteket egy kis vajban párold meg, tálaláskor tedd a leves tetejére

5.Amíg a leves fő, piríts meg 8 szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű búzakenyérszeletet, még melegen kend meg vajjal és dijoni mustárral, szórd meg reszelt sajttal és aprított kakukkfűvel. Tedd a grillsütőbe, hogy a sajt szépen elolvadjon és kicsit megbarnuljon rajta. A leves is, a pirítós is forrón finom.

Fotó: Alastair Hendy/Olive magazine