Ha rajtam múlna, leszoktatnám a társadalmat a puszival köszönésről

puszi,puszival köszönés,szokás,társadalmi konvenció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A puszival köszönés számomra rém fárasztó és idegesítő művelet, amelynek során közelebb kerül az arcom idegen emberek ajkához, mint szeretném. De a helyzet ennél bonyolultabb. Mert valójában nem az a kérdés, hogy miért nem szeretek puszival köszönni (azért, amiért más ki nem állhatja a finomfőzeléket), hanem az, hogy miképp akadályozhatnám meg.

Magyarországon az emberek puszival köszönnek családi és baráti körben, mármint abban az esetben, ha a köszönők között legalább egy nő is szerepel. Ilyenkor két-két puszi jár a két orcára. Ez a szokás. És mint minden társadalmi konvenció, a puszival köszönés előzetes egyeztetés nélkül is érvényben van; mindenki tudja, amikor nem szigorúan üzleti társasági eseményre megy, esetleg véletlenül összefut egy rég látott ismerőssel szombat este a Kazinczy utcában, hogy mi vár rá. Én viszont nem csak tudom, hanem előre tartok is tőle, és ha egy mód van rá, kibújok alóla.

hogyan kerüljük el a puszit három komplikált lépésben?

Amit majdnem mindenki respektál… miután megértette, hogy a nagyobb távolságtartás híve vagyok, amit hosszú percekig tartó, fáradságos folyamat előz meg. Vagyis, igen, ha nem akarom, hogy összenyálazzák az arcom, akkor először is meg kell állítanom a felém közeledő csücsörítő ajkakat. A csücsörítés ekkor gondterhelt, sőt néha frusztrált biggyedésbe fordul át. Elutasították a közeledésüket, és most kérdések rajzanak az agyukban, mint országúti dinnyeárusbódé körül a darazsak. Nem szeret puszit adni? Miért? Valami baja van velem? Megbántottam? Esetleg herpeszes?

puszi,puszival köszönés,etikett
forrás: Getty Images

Ilyenkor el kell oszlatnom az aggodalmukat, vagyis következik a magyarázkodás fázisa. A magyarázkodás során néhány rövid, jól bejáratott és lazán megszerkesztett mondatban előadom, hogy máshol vannak nálam az intimitás határai, mint a legtöbb embernél, és hogy magamtól sosem jut eszembe puszit kezdeményezni. Ezután rövid small talk szituációra kerül sor az emberi intimitás határairól, a puszi funkciójáról, arról, hogy kinek a családjában mi a szokás ezen a téren. A mi családunkban például leginkább egy egyszerű sziával köszönünk, a puszi leginkább gyerekeknek jár, valamint pároknak egymás közt, és funkciója inkább a szeretetnyilvánítás, mint az üdvözlés. Helyben vagyunk. A magyarázkodás és a small talk elég ahhoz, hogy az illető megértse (és jó esetben a vele együtt érkező hozzátartozójának is továbbadja) a másságomat, továbbá elköszönéskor is emlékeztesse magát, hogy ja igen, ennek a csajnak itt nem kell puszit adni. Sőt, jóindulatú becslésem szerint körülbelül minden ötödik közülük a következő találkozáskor is emlékszik rá.

Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum.

Elutasítás, magyarázkodás, small talk – három kellemetlen, nem túl pozitív felhanggal bíró társasági aktus. Háromszoros erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy megóvjam magam a puszitól. Megéri egyáltalán? Nem kéne inkább beadni a derekam és részt venni a puszizkodásban? Gyanítom, hogy rengetegen (a small talkok során felmértem, hogy ismerőseim legalább egyharmada) hozzám hasonlóan nem állhatják a puszival köszönést, de erőt vesznek magukon, mert túl nagy macera lenne nemet mondani. Különben is csak két másodperc, nem igaz?, és utána túlvagyunk rajta, el is felejthetjük az egészet, majd egy alkalmas pillanatban kilopózunk a mosdóba és a papírtörlővel ledörgöljük a sok nyálat az arcunkról.

gif

Vagy próbáljam megelőzni?

Menjek házibuliba “kösz, nem kérek puszit” jelvénnyel a galléromon? (Kapcsolódó small talk témák: társadalmi konvenciók, családi szokások lásd mint fent, továbbá én csináltattam-e a jelvényt, illetve miért nem írom ki angolul is.) Füllentsek minden alkalommal megfázást? (Small talk: szénanátha, nyálkahártya-gyulladás, orrcseppfüggőség, sorbanállás a háziorvosnál.) Fátyolozzam le magam? (Small talk: te gyászolsz?, amiről elég hamar kiderülne, hogy nem is small talk téma, így rövid úton áttérnénk arra, hogy hallottad, hogy Dániában betiltották burkaviselést?) Kenjek magamra vastagon sötétbíborszínű rúzst? Előzzem meg az egészet azzal, hogy határozottan feléjük nyújtom a kezem? Sajnos az utóbbi kettőt próbáltam már és nem működik. A rúzs nem zavarja őket, az sokkal inkább, hogy ha nem tudom elkerülni a puszival köszönést, akkor a levegőbe cuppantok (rúzzsal vagy anélkül), vagyis mindennek tetejébe még csalok is, és többnyire le is bukom. A kézfogástól egyszerűen leblokkolnak. Egy nőnek, akinek korábban már bemutatkoztunk, így köszönni? Mi vaaaan? Teljes káosz.

gif

Pedig a kézfogást még kedvelem is,

...úgy is mint kevésbé intim üdvözlési formát; ha rajtam múlna, ezt tenném univerzális társadalmi konvencióvá. A kézfogás jó dolog, ősidők óta kifejezi, hogy „békével jöttem”, a nők eszköztárába valamilyen okból mégsem került át a lovaglóüléssel és a nadrágviseléssel egy időben. Nem értem.

A legszomorúbb rész az, amikor újra találkozom azzal, akivel már korábban végigtáncoltam a visszautasítás, magyarázkodás, small talk trilógiát, és – mint a fentiekből kiderül –, ötből négy esetben kezdhetem elölről. Igaz, ilyenkor a magyarázkodás és a small talk fázisát átveszi a bűntudat. Szerencsétlen barátnőm barátja vagy külföldön élő ismerős rosszul érzi magát, hiszen egyszer már megtanulta, csak elfelejtette. Néha a dac lép a bűntudat helyébe. Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum. Az is lehet, hogy nem tanulta meg rendesen, hogy kell! Majd én megmutatom!

Még szerencse, hogy csak két másodperc az egész, utána túlvan rajta az ember, el lehet felejteni.

Ti hogy csináljátok? Pusziltok vagy nem?
puszival köszönök
csak a közeli családtagjaimnak és barátaimnak adok puszit
kézfogással köszönök
sehogy sem köszönök
Megosztom az eredményt
Bakancslistás őszi programok

Sok szempontból ez az évszak a legalkalmasabb arra, hogy programok után nézz. Már nincs túl meleg, de még nincs hideg, így szabadtéri és lakásba való elfoglaltságok egyaránt jók lehetnek.

8 sütőtökös recept a krémlevesen túl, amiket ősszel feltétlenül ki kell próbálnod

A sütőtök tápláló, egészséges, olcsó és számtalan szuper fogás készíthető belőle. Ha eddig csak sütötted, pitetöltelékként használtad vagy krémlevesként fogyasztottad, akkor a most következő cikk neked szól!

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Minden akkori gyerek őket nézve nőtt fel. A 80-as években is, de pláne a 60-asokban. Sokan köztük a pályán maradtak, mások teljesen eltűntek a nyilvánosság elől. Most a kedvenc gyerekszínészeink következnek, akik mellett felnőtt partnereiknek is igyekezniük kellett.

A II. Erzsébetet játszó színésznő először szólalt meg az ügyben, hogy Fülöp herceg megformálója sokkal több gázsit kapott nála

Az utolsó dolog, amire Claire Foy vágyott, az volt, hogy a The Crown-ban nyújtott alakítása a nők és férfiak közti bérszakadék emblematikus példája legyen; mégis ez történt.

Hivatalos bejelentés: kisbabát vár Meghan hercegné

A királyi család az Instagramon jelentette be, hogy Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek! A joy.hu híradása.

Napi horoszkóp október 14.: a Nyilasok romantikázhatnak, a Bakok beilleszkedhetnek egy új társaságba

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Lencsevégen az ősz: 9 közeli úticél kirándulóknak, ahol különleges fotókat lehet készíteni

Az ősz a színek igazi mestere. Érdemes kimozdulni a szabadba a fényképezőgéppel együtt. Egy kattintással megörökíthetjük a természet szépségét, a kirándulások kedves pillanatait. Megtalálásukhoz ajánljuk a következő helyszíneket.

Az Éva Egészség különszám ezúttal a lelki épségünkre koncentrál

Őszi Egészség különszámunkban a lelki egészség kapta a legnagyobb szerepet. Alaposan körüljártuk, mi minden járulhat hozzá ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak, nyugodtak, kisimultabbak legyünk.

4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával

Néhány éve reneszánszát éli a kovászos sütés, itthon is sorra nyílnak az ilyen módszerrel dolgozó pékségek. Az Éva Egészség különszámban találtok néhány kovászos tésztával készülő receptet. Haladóknak pedig itt egy kis szószedet szokatlan eljárásokból és receptekből, amelyek kovászos tésztával készülnek.

Így idd a kávéd a fogorvos szerint, hogy ne sárguljanak a fogaid

A kávé az egyik legjobb barátunk, miközben az egyik legnagyobb ellensége a fogainknak. Ha te is imádod a kávét és naponta többször is legurítasz belőle egy csészével, nem árt megfogadnod a következő tanácsokat, amelyeket fogorvosok ajánlanak kávéfogyasztóknak!

Napi horoszkóp október 12.: a Kosok számára új szerelem helyeződik kilátásba, a Bikák számára fontos mások elismerése

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok fontos üzeneteket küldtek!

Kiderült a tudományos oka, miért van gyakrabban migrénje a nőknek

Bár a férfiak nagyon tudnak szenvedi egy-egy náthától is, fogadjunk, hogy migrén miatt panaszkodni te sem gyakran hallod őket.

Napi horoszkóp október 11.: a Bikák a tökéletes eredményért dolgoznak, a Szüzek őszintén vállalják a véleményüket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket küldtek!

3 egyszerű módszer, hogy a méregtelenítés ne ördögűzés legyen

A gyorsételeknek, növényvédőszereknek, nehézfémeknek és egyéb a szervezetünkre káros anyagoknak és vírusoknak hála, nem árt időközönként méregtelenítenünk. Míg egyesek kúraszerűen teszik mindezt, mások szaunába járnak, addig mi mutatunk pár kevésbé idő és energiaigényes módszert erre.

Ezt eszik a gyerekek a világ körül – ínyenc iskolai ebéd 9 országban

Régóta vita lengi körül az Egyesült Államok általános iskolai étkeztetését, ezért a Sweetgreen úgy döntött, összegyűjt egy fotósorozatot a blogján a világ különböző országaiban található iskolák ebédmenüiről.

14 jel, amit csak a borozás másnapján érthetünk meg

"Csak még egy utolsó pohár bort!" Ki ne ismerne magára időről-időre ebben a mondatban? Szülinapi bulik, családi vacsorák, lányos esték rendre elhangzó kedvenc szövege sokunkat taszított már a szokásosnál fájdalmasabb másnapba. Lássuk hát, ki melyik jelenetben talál magára!

Gondolj néha magadra! 5 dolog, amire igenis költened kell

Az ‘énidő’ eszménye már egyre nagyobb elismerésnek örvend. Kezd beépülni az emberek gondolkodásába, hogy nem szabad a lista végére száműznünk magunkat és nincs azzal semmi baj, ha saját érdekeinket (egészséges szinten) tudatosan szem előtt tartjuk.

Kövess minket

Fizess elő fél évre az Éva magazinra, és féléves InStyle előfizetést kapsz ajándékba! 5+5 lapszám most 7950 forint helyett csak 3475 forint!

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem