Ha rajtam múlna, leszoktatnám a társadalmat a puszival köszönésről

puszi,puszival köszönés,szokás,társadalmi konvenció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A puszival köszönés számomra rém fárasztó és idegesítő művelet, amelynek során közelebb kerül az arcom idegen emberek ajkához, mint szeretném. De a helyzet ennél bonyolultabb. Mert valójában nem az a kérdés, hogy miért nem szeretek puszival köszönni (azért, amiért más ki nem állhatja a finomfőzeléket), hanem az, hogy miképp akadályozhatnám meg.

Magyarországon az emberek puszival köszönnek családi és baráti körben, mármint abban az esetben, ha a köszönők között legalább egy nő is szerepel. Ilyenkor két-két puszi jár a két orcára. Ez a szokás. És mint minden társadalmi konvenció, a puszival köszönés előzetes egyeztetés nélkül is érvényben van; mindenki tudja, amikor nem szigorúan üzleti társasági eseményre megy, esetleg véletlenül összefut egy rég látott ismerőssel szombat este a Kazinczy utcában, hogy mi vár rá. Én viszont nem csak tudom, hanem előre tartok is tőle, és ha egy mód van rá, kibújok alóla.

hogyan kerüljük el a puszit három komplikált lépésben?

Amit majdnem mindenki respektál… miután megértette, hogy a nagyobb távolságtartás híve vagyok, amit hosszú percekig tartó, fáradságos folyamat előz meg. Vagyis, igen, ha nem akarom, hogy összenyálazzák az arcom, akkor először is meg kell állítanom a felém közeledő csücsörítő ajkakat. A csücsörítés ekkor gondterhelt, sőt néha frusztrált biggyedésbe fordul át. Elutasították a közeledésüket, és most kérdések rajzanak az agyukban, mint országúti dinnyeárusbódé körül a darazsak. Nem szeret puszit adni? Miért? Valami baja van velem? Megbántottam? Esetleg herpeszes?

puszi,puszival köszönés,etikett
forrás: Getty Images

Ilyenkor el kell oszlatnom az aggodalmukat, vagyis következik a magyarázkodás fázisa. A magyarázkodás során néhány rövid, jól bejáratott és lazán megszerkesztett mondatban előadom, hogy máshol vannak nálam az intimitás határai, mint a legtöbb embernél, és hogy magamtól sosem jut eszembe puszit kezdeményezni. Ezután rövid small talk szituációra kerül sor az emberi intimitás határairól, a puszi funkciójáról, arról, hogy kinek a családjában mi a szokás ezen a téren. A mi családunkban például leginkább egy egyszerű sziával köszönünk, a puszi leginkább gyerekeknek jár, valamint pároknak egymás közt, és funkciója inkább a szeretetnyilvánítás, mint az üdvözlés. Helyben vagyunk. A magyarázkodás és a small talk elég ahhoz, hogy az illető megértse (és jó esetben a vele együtt érkező hozzátartozójának is továbbadja) a másságomat, továbbá elköszönéskor is emlékeztesse magát, hogy ja igen, ennek a csajnak itt nem kell puszit adni. Sőt, jóindulatú becslésem szerint körülbelül minden ötödik közülük a következő találkozáskor is emlékszik rá.

Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum.

Elutasítás, magyarázkodás, small talk – három kellemetlen, nem túl pozitív felhanggal bíró társasági aktus. Háromszoros erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy megóvjam magam a puszitól. Megéri egyáltalán? Nem kéne inkább beadni a derekam és részt venni a puszizkodásban? Gyanítom, hogy rengetegen (a small talkok során felmértem, hogy ismerőseim legalább egyharmada) hozzám hasonlóan nem állhatják a puszival köszönést, de erőt vesznek magukon, mert túl nagy macera lenne nemet mondani. Különben is csak két másodperc, nem igaz?, és utána túlvagyunk rajta, el is felejthetjük az egészet, majd egy alkalmas pillanatban kilopózunk a mosdóba és a papírtörlővel ledörgöljük a sok nyálat az arcunkról.

gif

Vagy próbáljam megelőzni?

Menjek házibuliba “kösz, nem kérek puszit” jelvénnyel a galléromon? (Kapcsolódó small talk témák: társadalmi konvenciók, családi szokások lásd mint fent, továbbá én csináltattam-e a jelvényt, illetve miért nem írom ki angolul is.) Füllentsek minden alkalommal megfázást? (Small talk: szénanátha, nyálkahártya-gyulladás, orrcseppfüggőség, sorbanállás a háziorvosnál.) Fátyolozzam le magam? (Small talk: te gyászolsz?, amiről elég hamar kiderülne, hogy nem is small talk téma, így rövid úton áttérnénk arra, hogy hallottad, hogy Dániában betiltották burkaviselést?) Kenjek magamra vastagon sötétbíborszínű rúzst? Előzzem meg az egészet azzal, hogy határozottan feléjük nyújtom a kezem? Sajnos az utóbbi kettőt próbáltam már és nem működik. A rúzs nem zavarja őket, az sokkal inkább, hogy ha nem tudom elkerülni a puszival köszönést, akkor a levegőbe cuppantok (rúzzsal vagy anélkül), vagyis mindennek tetejébe még csalok is, és többnyire le is bukom. A kézfogástól egyszerűen leblokkolnak. Egy nőnek, akinek korábban már bemutatkoztunk, így köszönni? Mi vaaaan? Teljes káosz.

gif

Pedig a kézfogást még kedvelem is,

...úgy is mint kevésbé intim üdvözlési formát; ha rajtam múlna, ezt tenném univerzális társadalmi konvencióvá. A kézfogás jó dolog, ősidők óta kifejezi, hogy „békével jöttem”, a nők eszköztárába valamilyen okból mégsem került át a lovaglóüléssel és a nadrágviseléssel egy időben. Nem értem.

A legszomorúbb rész az, amikor újra találkozom azzal, akivel már korábban végigtáncoltam a visszautasítás, magyarázkodás, small talk trilógiát, és – mint a fentiekből kiderül –, ötből négy esetben kezdhetem elölről. Igaz, ilyenkor a magyarázkodás és a small talk fázisát átveszi a bűntudat. Szerencsétlen barátnőm barátja vagy külföldön élő ismerős rosszul érzi magát, hiszen egyszer már megtanulta, csak elfelejtette. Néha a dac lép a bűntudat helyébe. Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum. Az is lehet, hogy nem tanulta meg rendesen, hogy kell! Majd én megmutatom!

Még szerencse, hogy csak két másodperc az egész, utána túlvan rajta az ember, el lehet felejteni.

Ti hogy csináljátok? Pusziltok vagy nem?
puszival köszönök
csak a közeli családtagjaimnak és barátaimnak adok puszit
kézfogással köszönök
sehogy sem köszönök
Megosztom az eredményt
Magyar lelet A Világ Múmiái kiállítás legérdekesebb szenzációja

Tudtad, hogy ennek az utazó kiállításnak az egyik legérdekesebb szekciója a természetes módon mumifikálódott váci múmiából áll?

A legkedvesebb filmjeink, amikben felcsendülnek Aretha Franklin ikonikus dalai

Aretha Franklinre, a soul királynőjére emlékezünk most, a számunkra legkedvesebb dalaival és a legkedvesebb filmjeinkkel, amelyben felcsendültek.

Te hány hét, hónap vagy év alatt jutsz el a szakításig?

Ha a szerelem helyébe egymás rombolása lép, csak idő kérdése a szakítás – vélnénk. De a „se vele, se nélküle” állapotban éveken át, sőt, akár örökre megragadhat egy kapcsolat.

Idén nem csak mi, a mozgássérültek is szuper helyről nézhetik a budapesti tűzijátékot!

Nem tudod, hogy idén honnan érdemes nézned a tűzijátékot és hogy milyen járművel tudod majd megközelíteni a helyszínt? Akkor segítünk! Abban az esetben pedig, ha van mozgássérült ismerősöd, továbbítsd neki is cikkünket, tudniillik idén végre rájuk is gondoltak!

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Szüzek teljesen új dologban próbálhatják ki magukat, a Skorpiók lenyűgözhetik a környezetüket

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Meghalt Aretha Franklin

A világ egyik legkülönlegesebb hangú énekesnője, Aretha Franklin hosszú betegség után 76 évesen elhunyt.

Hány éves kortól "ér" otthon hagyni a gyereked? 3 anyukát kérdeztünk

Egy hazai kutatás* szerint a magyar szülők többsége 10-13 évesen hagyná otthon először felügyelet nélkül gyermekét, szabadidős programra pedig csak 14 éves kor felett engednék el őket egyedül. Jól hangzik, csak épp a magyar szülők többsége dolgozik.

Cukkinit a zöldborsófőzelékbe?! De még mennyire!

Így lesz természetesebb módon szénhidrátszegényebb és még finomabb zöldborsófőzeléked.

Te vagy a legjobb barátod? Akkor ne mondd magadra, hogy „jaj, de hülye vagyok"

Iskolás srácok ballagnak az utcán. – Akkora egy barom vagyok! – mondja a középső, egy szimpatikusan torzonborz kölyök. Nagyot csap a kezében cipelt hátizsákra. – Tudtam a megoldást, mégis elszúrtam a dogát! – Ekkora idiótát még nem látott a világ – vicsorogja, és dühös futással köszönés nélkül maga mögött hagyja a többieket.

A dinnyemag az új chia: finom, egészséges és még fogyaszt is!

Kétféle ember létezik: az egyik, aki megeszi a dinnyemagot, a másik, aki vagy versenyt csinál a köpködésükből vagy kifejezetten a mag nélküli példányokat keresik. De azzal valószínűleg egyikük sincs tisztában, hogy a dinnyemag fogyasztása mennyire egészséges!

Így nevelem a három fiamat arra, hogy egyenlőnek tekintsék magukat a nőkkel

Én csak elmondtam egy sztorit a gyerekemről a szerkesztőségben, erre most írhatok arról, hogyan neveljünk fiúkat úgy, hogy természetes legyen számukra a nemek egyenlősége.

Napi horoszkóp augusztus 15.: az Ikrek nagyon közel vannak a céljukhoz, a Szüzek pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Keleti cukkini-uborka saláta

5 perc alatt összedobható isteni saláta cukkini (és uborka) függőknek.

Életem könyvei: Fekete Ernő

Színész. A Budapesti Katona József Színház tagja. Jászai Mari-díjas és érdemes művész, többször elnyerte a Színikritikusok Díját.

Gyümölcspizza és társai: meglepően finom gyümölccsel megbolondított ételek

Én személy szerint sajnos nem igazán vagyok oda a gyümölcsökért. Oké, ez így nem teljesen igaz, hiszen finomnak találom őket, de valahogy mégsem jut eszembe soha megenni egy almát, barackot vagy akár egy szelet dinnyét, csak ha kényszerítenek rá vagy ha belecsempészem őket valamilyen ételbe.

5 tökéletes ajándékötlet borimádó barátaidnak

Időről-időre aktualitást nyer, hogy borimádó barátainkat egy-egy egészen különleges, témába vágó aprósággal lepjük meg. Ugyanakkor ne lepődjünk meg azon, ha keresgélés közben mi magunk is elcsábulunk egy-egy csábos boros kiegészítő láttán. Íme, 5 tökéletes kiegészítő, mellyel bármikor örömet szerezhetünk borrajongó barátainknak (vagy akár saját magunknak).

DIY öntözőrendszer nyaralásra, otthon hagyott növényeidnek

Leruccánnál az augusztus 20-i hosszú hétvégén a Balatonra vagy hosszabb külföldi nyaralást tervezel? Mielőtt nekiindulsz nem árt készítened egy tervet, hogy mi lesz addig a növényeiddel, amíg te távol vagy. Most adunk néhány tippet az öntözésükre!

Helló turiszt 2.0, avagy újabb 5 kaland, ami hidegzuhanyként ért utazásaim során

Szinte minden utazásomon történt velem néhány meghökkentő vis maior; most összegyűjtöttem újabb ötöt Európa kies és kietlen szegleteiből.

Hazai diákok a hollywoodi vörös szőnyeg szélén? Magyar film is esélyes az idei Diák-Oscaron

Ezen a versenyen a világ művészeti egyetemeinek hallgatói indulhatnak, és végre hazai film is esélyes. A rendező - aki Enyedi Ildikó kezei között tanult - egyik korábbi filmje itt megtekinthető.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem