Hamarosan a mozikban Mészáros Márta új filmje AZ AURORA BOREALIS-északi fény

Borítókép: Hamarosan a mozikban Mészáros Márta új filmje AZ AURORA BOREALIS-északi fény
Igazi női film, Törőcsik Marival a főszerepben

A nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas, 86 éves forgatókönyvíró-rendezőnő, Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével 2017. október 19-én kerül a mozikba. A film egy mélyen elhallgatott titok napvilágra kerülése mentén szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel boncolgatja anya és lánya kapcsolatának mélységeit.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. „Az ő esetükben egy nagyon komoly, a gyökereket érintő titok lappang. Biztos nem véletlen, hogy a népeknek és nemzeteknek eredettörténeteik vannak. Minden embernek nagyon fontos, hogy honnan jött, hol vannak a gyökerei, miből áll ő maga. A filmbéli Olga és Mária kapcsolatát meghatározza ez az eredet körüli titok.” – meséli az Olgát alakító Tóth Ildikó.

„Mindenképpen akartam egy olyan filmet készíteni, amelyben Törőcsik Mari az abszolút főszereplő. Az elmúlt években nem jutott neki igazán nagy szerep a filmvásznon, miközben a színházban jelentős alakításokban láthattuk. Éreztem benne a vágyat és az erőt, hogy legyen még egy nagy filmje. Csodálatos, ahogy megformálja Máriát. Mari soha nem „játszik”, ő egyszerűen „jelen van”, és a kamera is imádja őt:” – mondja Mészáros Márta.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

„Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, „átlagos” család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni.” – nyilatkozta a rendező, Mészáros Márta.

A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska. A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

A forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński jr., akit a szakma 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film október 19-én kerül a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

A film Facebook oldala: www.facebook.com/Aurora-Borealis-972292689460187

Október 19-től a mozikban az Aurora Borealis... addig is nézzétek meg Mészáros Márta kedvenc filmjeit!

Posted by Aurora Borealis on Wednesday, October 11, 2017