Vizes füles bajok - a külső hallójáratban fellépő irritációk, megelőzésük és kezelésük

Borítókép: Vizes füles bajok - a külső hallójáratban fellépő irritációk, megelőzésük és kezelésük

A külső hallójárat gyulladását baktériumok, gombák, ill. allergének válthatják ki, amelyek a fül természetes védő funkcióját „kijátszva”, bejuthatnak a fülbe.
A vízben való fürdőzésnek télen, nyáron egyaránt kellemetlen következménye lehet, hogy a víz leoldja a természetes védőréteget a hámsejtek felszínéről, így „behatolási kapu” nyílik a kórokozók számára. Ugyanezen a módon „károsíthatnak” a testápoló-kozmetikai szerek is, sőt ezek alkalmazásánál még esetleg allergiás reakció is felléphet. Még egy egyszerű hajmosás is okozhat fülfájást, azáltal, hogy a samponos víz fellazítja a fülzsírt és a megnövekedett térfogat nyomást gyakorol a dobhártyára, ami fájdalomérzetet vált ki.
Ezek szerint tehát többféle kiváltó oka lehet a víz okozta külső hallójárat gyulladásának, melynek nagyon jellemző tünetei a fájdalom, viszketés, kipirosodás a külső hallójáratban.
Néhány szó a megelőzésről
Úszásnál, fürdőzésnél, tusolásnál szinte biztos, hogy víz kerül a fülbe. Ügyeljünk arra, hogy mihamarabb távolítsuk el a fülbe jutó vizet, „szárítsuk ki” a fülünket.

Azoknál a felnőtteknél, gyerekeknél, akiknél fürdőzés után gyakran alakul ki külső hallójárat gyulladás, érdemes megfontolni megelőzésképpen az enyhe, természetes módon ható, mely segít a fülben esetlegesen visszamaradó víz eltávolításában az erős vízmegkötő képessége révén, s bevonja védőréteggel a hámfelületet, így nehezen tudnak „behatolási kapu”-t találni a kórokozók.
Ha mégis „megtörténik a baj”, vagyis ha már észleljük a külső hallójárat gyulladásának jeleit
Alkalmazhatunk glicerines fülcseppet, ami a víz megkötése révén csökkenti a duzzanatot a szövetekben, valamint az esetlegesen a fülben felhalmozódott fülzsírból is elvonja azt, ezáltal csökken a fájdalom, a fül kipirosodása, s ráadásul még védőréteget is kap a hámszövet. Fokozhatja a bőrvédő hatást, ha a készítmény további bőrápoló összetevőt is tartalmaz.

Természetesen amennyiben néhány napon belül nem enyhülnek, ill. még fokozódnak a tünetek, fül-orr-gégész szakorvos felkeresése ajánlott.

Orvostechnikai eszköz – glicerinnel és bőrápoló hatású pantenollal.
Felnőttek és 12 hónapon felüli gyermekek számára alkalmazható.