A Legjobb karácsonyi vacsora

A Legjobb karácsonyi vacsora

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Négy részes sorozatból megtanulhatod a legjobb hazai és közeli országok receptjeit

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.

Az adventi hetek során minden szerdán egy-egy ország legjellegzetesebb karácsonyi menüinek elkészítési és tálalási fortélyait lesheted el a TLC A legjobb karácsonyi vacsora című műsorában. A magyar menüt Jókuti András, a Világevő blog szerzője készíti.

„A műsor alapötletét a csatorna regionális gondolkodásmódja, megközelítése adta. Eddig is volt helyi vagy nemzetközi főzőműsor, de regionális még nem. Mindannyian tudjuk, hogy mi történik a saját konyhánkban, vagy egy nemzetközi séf konyhájában, de nem tudjuk, mit főznek a szomszédaink. Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas, csatornaigazgató.

Kép

November elején Bukarestben találkozott a négy séf, hogy megfőzzék a legjobb karácsonyi ételeket. Hagyományos eszközökkel, helyi receptek alapján készítették el saját országuk ínycsiklandó fogásait, míg a többiek megnézték és kommentálták a konyhai munkálatokat, majd a végén együtt kóstolták meg a menüt.

A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát. A Világevő blog írója a rangos lyoni Bocuse intézet hallgatója volt, gyakornokként pedig Magyarország első Michelin csillagos éttermében szerzett tapasztalatot. Gasztronómiai események házigazdája, műsorvezetője, így többek között a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyé, és a Budapest Gourmet fesztiválé. Jókuti természetesen halászlével indítja a menüt, és próbálja levenni kollégáit a lábáról. Persze a desszert sem maradhat el: így a vacsora végén a bolgár, a román és a szerb séfek egy igazi magyar mákosgubát is megkóstolhatnak.

A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke, és olyan neves éttermekben fordult meg, mint a berlini Hotel Bristol Kempinski, de egy svájci Michelin csillagos étteremben is tanulta szakmája fortélyait. Ő stara planinat készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.

Romániát Florin Scripca – művésznevén Chef Foa - képviseli, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Kellemes személyiségével és profizmusával az ország egyik kedvencévé vált. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.

A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be, aki tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Kép

Van még egy jó hírünk: nem csak a séfeket éri az a kiváltság, hogy részt vegyenek a nagy regionális karácsonyi főzőcskézésben. Bár a műsorban egymásnak szolgálják fel műveiket, az értékelés nem csak az ő feladatuk lesz, mert a nézők is szavazhatnak kedvenc ételeikre a műsorhoz kapcsolódó microsite-on. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje elérhető lesz, így nem csak szavazni lehet, hanem bátran bevethetjük a konyhában is, és a séfektől ellesett módszerrel mi is ételcsodákat varázsolhatunk az asztalra!

Kép

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Szerbia - november 30., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Bulgária - December 7., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Magyarország - December 14., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Románia – December 21., szerda 21:00-kor

A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatot a Discovery Networks International megbízásából a Paprika Latino Romania készítette. Executive producerként a Discovery Networks International oldaláról Charlotte Reid és Alexandra Tiganas, a Paprika Latino Romania oldaláról Adrian Boros vett részt a munkában.

Kép
A legújabb bőrtisztító őrület - arctisztítás probiotikummal!?

Ha újévi fogadalmat tettél, hogy idén már biztosan tisztább lesz a bőröd, mint eddig valaha, itt a tuti tipp ehhez.

Köztünk jár! Jennifer Lawrence elcsípték, miközben Budapesten sétálgatott - FRISS FOTÓK

Csak egy átlagos nap, avagy kedvenc színésznőnk a fővárosban lődörög.

10 vicces helyzet képregényként illusztrálva, amit csak a szemüvegesek érthetnek igazán

Igen, lényegében így éljük meg a mindennapokat szemüveggel, és persze anélkül...

10 dolog, ami minden egészséges és szép nő hűtőjében megtalálható

Csinálj nekik helyet a hűtődben, ha még nincsenek benne.

12 tudományos–bűnügyi mítosz, amelyet a filmek elhitettek velünk

A krimik, bűnügyi tévésorozatok és akciófilmek néha enyhén szólva leegyszerűsítik a tényeket.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft