Karácsonyi pavlova Stahl Judit módra
Karácsonyi pavlova sós karamellel és körtével
A habcsók mennybemenetele? A félretett tojásfehérjék felhasználásának legokosabb módja? Az ünnepi asztal káprázatos dísze? Mindez együtt, ebben roppanós és lágy, krémes és habos, ellenállhatatlanul finom édességben.
A kakaós habcsókhoz:
6 tojásfehérje
1 evőkanál étkezési keményítő
1 nagy csipet só
30 dkg porcukor, átszitálva
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, átszitálva
A sós karamellhez:
20 dkg cukor
8 dkg vaj
2 dl habtejszín
1 csipet só
A likőrös habhoz:
1 teáskanál instant kávé
1 evőkanál forró víz
2½ dkg cukor
3 dl hideg habtejszín
2 evőkanál kávélikőr (pl. Kahlua)
A csokoládéöntethez:
1 dl víz
4 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg porcukor
2 evőkanál keményítő szirup (pl. Golden Syrup)
4 dkg 70%-os átcsokoládé, apróra vágva
A gyümölcsös réteghez:
6 kemény körte, kicsumázva, vékony szeletekre vágva és pár csepp frissen facsart citromlével megcsepegtetve
Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 cm-es lapos tepsit.
A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérje habba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a kakaóport.
A kakaós tojáshabot 3 adagra osztjuk, majd az adagokat az előkészített tepsire halmozzuk, és
habkártyával vagy spatulával egyenként kb. 10x26 cm-es négyzetlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Ezalatt elkészítjük a karamellt, a likőrös habot és a csokiöntetet.
A karamellhez egy közepes lábasban közepes lángon aranybarnára olvasztjuk a cukrot, aztán a tűzről levéve apránként hozzákeverjük a vajat, hozzáöntjük a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett az egészet felforraljuk. Ha kész, félretesszük, és miután kissé kihűlt, belekeverjük a sót, és tálalásig félretesszük.
A likőrös habhoz feloldjuk az instant kávét és a cukrot a forró vízben, majd kihűtjük. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a kávés szirupot és a likőrt. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
A csokoládéöntethez egy kis lábosban összeforraljuk a vizet, a kakaóport, a porcukrot és a keményítő szirupot. Levesszük a lábost a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel az egészet simára keverjük, majd langyosra hűtjük.
Összeállítjuk a desszertet. Tálcára teszünk egy kihűlt, kakaós habcsóklapot. Megkenjük a likőrös hab 1/3 részével, majd ráfektetjük a körteszeletek 1/3-át, végül meglocsoljuk sós karamellel. Jöhet rá egy újabb kakaós lap, 1/3 rész likőrös hab, 1/3 rész körte és karamell. Majd az utolsó rétegezés. A habcsók tortát végül a csokiöntettel koronázzuk meg. Azonnal tálaljuk.
6 adag lesz belőle.
Receptajándékunk mellé használd az exkluzív 50%-os EVA50 kedvezménykódot Stahl Judit könyvkiadójának webshopjához ITT!