Karácsonyi pavlova Stahl Judit módra

Borítókép: Karácsonyi pavlova Stahl Judit módra
Stahl Judit receptjeit milliónyian főzik az országban. De vajon Judit mit süt-főz karácsonykor? Íme, az egyik kedvenc, látványos desszertje, amelyik idén biztosan az asztalra kerül.

Karácsonyi pavlova sós karamellel és körtével

A habcsók mennybemenetele? A félretett tojásfehérjék felhasználásának legokosabb módja? Az ünnepi asztal káprázatos dísze? Mindez együtt, ebben roppanós és lágy, krémes és habos, ellenállhatatlanul finom édességben.

A kakaós habcsókhoz:

6 tojásfehérje

1 evőkanál étkezési keményítő

1 nagy csipet só

30 dkg porcukor, átszitálva

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, átszitálva

A sós karamellhez:

20 dkg cukor

8 dkg vaj

2 dl habtejszín

1 csipet só

A likőrös habhoz:

1 teáskanál instant kávé

1 evőkanál forró víz

2½ dkg cukor

3 dl hideg habtejszín

2 evőkanál kávélikőr (pl. Kahlua)

A csokoládéöntethez:

1 dl víz

4 dkg cukrozatlan kakaópor

4 dkg porcukor

2 evőkanál keményítő szirup (pl. Golden Syrup)

4 dkg 70%-os átcsokoládé, apróra vágva

A gyümölcsös réteghez:

6 kemény körte, kicsumázva, vékony szeletekre vágva és pár csepp frissen facsart citromlével megcsepegtetve

Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 cm-es lapos tepsit.

A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérje habba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a kakaóport.

A kakaós tojáshabot 3 adagra osztjuk, majd az adagokat az előkészített tepsire halmozzuk, és

habkártyával vagy spatulával egyenként kb. 10x26 cm-es négyzetlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.

Ezalatt elkészítjük a karamellt, a likőrös habot és a csokiöntetet.

A karamellhez egy közepes lábasban közepes lángon aranybarnára olvasztjuk a cukrot, aztán a tűzről levéve apránként hozzákeverjük a vajat, hozzáöntjük a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett az egészet felforraljuk. Ha kész, félretesszük, és miután kissé kihűlt, belekeverjük a sót, és tálalásig félretesszük.

A likőrös habhoz feloldjuk az instant kávét és a cukrot a forró vízben, majd kihűtjük. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a kávés szirupot és a likőrt. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

A csokoládéöntethez egy kis lábosban összeforraljuk a vizet, a kakaóport, a porcukrot és a keményítő szirupot. Levesszük a lábost a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel az egészet simára keverjük, majd langyosra hűtjük.

Összeállítjuk a desszertet. Tálcára teszünk egy kihűlt, kakaós habcsóklapot. Megkenjük a likőrös hab 1/3 részével, majd ráfektetjük a körteszeletek 1/3-át, végül meglocsoljuk sós karamellel. Jöhet rá egy újabb kakaós lap, 1/3 rész likőrös hab, 1/3 rész körte és karamell. Majd az utolsó rétegezés. A habcsók tortát végül a csokiöntettel koronázzuk meg. Azonnal tálaljuk.

6 adag lesz belőle.

Receptajándékunk mellé használd az exkluzív 50%-os EVA50 kedvezménykódot Stahl Judit könyvkiadójának webshopjához ITT!