Hogy micsoda? Piros hó eshet a hétvégén?!

piros hó,bulgária Forrás: Getty Images
Majd ha fagy s piros hó esik – ez a mondás könnyen valóra válhat február első hétvégéjén.

A hétvégén, kivált vasárnap elképzelhető lesz, hogy nagyobb mennyiségű szaharai por érkezzen hazánk fölé és mosódjon ki a várható esővel együtt – adja hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat egy Facebook-posztjában.

„Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés. A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal…” – adja hírül az OMSZ.

A piros hó, piros eső jelenségéért „olyan ásványi poranyag a felelős, amelyet a szél juttatott a légkörbe, méghozzá nagy távolságokra található sivatagi területetekről. Európa esetében ez a sivatagi terület a Szahara, ahonnan évente több száz millió tonna ásványi por éri el a kontinensünket, ezzel fontos szerepet tölt be számos éghajlati és környezeti folyamatban” – olvasható az Élet és tudomány egy korábbi cikkében, amelyből az is kiderül, hogy a piros hó (vagy eső) jelensége nem is olyan ritka, átlagosan néhány havonta megfigyelhető.

röhögtél ma már? Nézd meg ezt a galériát is: