Amit nem tudtál a periódusos rendszerről

periódusos rendszer,agymenők
Forrás: Twitter / Jelenet az Agymenők című tévésorozatból

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezért 2019-et az UNESCO egy csomó tudományos szervezettel összefogva a periódusos rendszer évének nyilvánította.

1869. március 1-jén (a régi, Julián-naptár szerint február 17-én) Dmitrij Mengyelejev (1834-1907) orosz vegyész létrehozta és dátumozta az első periódusos rendszerét, majd március 18-án prezentálta is azt az Orosz Kémiai Társaság előtt.

mengyelejev,periódusos rendszer
forrás: Wikimedia Commons
Mengyelejev első periódusos rendszere

A Mengyelejev-féle periódusos rendszerben olyan forradalmi újítások voltak a korábbi hasonló próbálkozásokhoz képest, mint például hogy az elemek atomtömegük szerint vannak sorrendbe helyezve. Ebből kiderül többek között, hogy a hasonló atomtömegű elemek hasonló egyéb tulajdonságokkal is rendelkeznek.

dmitrij mengyelejev,portré,periódusos rendszer
forrás: Wikimedia Commons
Dmitrij Mengyelejev

Na és ezeket tudtátok-e?

  • A periódusos rendszerben 118 elem szerepel jelenleg, Mengyelejev még csak 63-at sorolt fel benne.
  • Nagyjából 90 található meg a természetben a periódusos rendszer elemei közül.
  • Mengyelejev üresen hagyta azokat a még fel nem fedezett elemeket, amik atomtömeg tekintetében következtek volna az általa már ismertek után, és meg is tudta saccolni a tulajdonságaikat (ilyenek voltak a gallium vagy a szkandium).
  • Sokáig tagadta a nemesgázok (hélium, neon stb) létezését, de később, 1902-ben elismerte, hogy tévedett és hozzáadott egy nyolcadik oszlopot a táblázatához.
  • Argentína az egyik elemről (ezüst, Ag) kapta a nevét, amelynek a latin neve argentum.Az elemek csaknem 75%-a fém.
  • Mengyelejevre a legenda szerint a pasziánsz hatott, amikor kártyákra írta fel az elemeket és az atomtömegük számát, majd rendezgetni kezdte őket.

A galériában találtok néhány vicces periódusosrendszer-mintás ajándéktárgyat, amivel meglephetitek kockafejű (vagy épp ellenkezőleg, kémiából puskázásra szoruló) szeretteiteket:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
5 periódusosrendszer-mintás ajándéktárgy
Tovább olvasok
Anyai nagymamánk génjeit hordozzuk legerősebben – állítják kutatók

Függetlenül attól, hogy egy gyerek szoros kapcsolatot ápol-e a nagyszüleivel, genetikai örökségünk tetemes részét nekik köszönhetjük. Főképp az egyiküknek...

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem