Varázsgömböcskék

Borítókép: Varázsgömböcskék
A ribizli a legpajkosabb nevű gyümölcs, valahogy azonnal mosolyra fakasztja az embert ez a sok i betű benne. Sokan ribiszkének hívják, ami még kedvesebb, becézgető gondolatokat ébreszt.

Mit is értünk ribizlin? Hétköznapi életünkben a családfa közel 150 fajtája közül leginkább kétféle gyümölcsét ismerjük: a piros vagy fehér, vékony héjú bogyókat fürtökben termő cserjét (Ribes rubrum), illetve a rusztikusabb, vastagabb héjú fekete ribizlit (Ribes negrum). A piros ribizlivel nedves, szellős erdőszéleken is találkozhatunk nyári kirándulásokon. A kertekben is gyakran látni bokrokat, piros bogyói dísznövényként a sövényben is jól mutatnak (bár vétek volna hagyni a bokron száradni őket!).
Az igazán jó termés végett érdemes levagdosni az öregebb (4–6 éves) ágakat, mert azokon már kevés fürt terem. Amúgy szívós növény, bírja az időjárási viszontagságokat. C-vitamin-tartalomban a fekete ribizli messze előzi a pirosat. Fanyar íze miatt kevesen eszik frissen, teaként és szörpként azonban közkedvelt. Valószínűleg a mesebeli gumibogyószörp is valójában fekete ribizliből készül, hisz az emberek nagyon erősek lesznek tőle…

A fekete ribizli a C-vitaminon túl rengeteg más hasznos összetevővel büszkélkedhet, olyan szuperélelmiszer, mint a fokhagyma. Szinte minden nyavalyára jó: használ az érelmeszesedés ellen, csillapítja az ízületi fájdalmakat, areumát, pótolja a hiányzó kalciumot és vasat, méregtelenítő, vízhajtó hatása is van. Friss levele enyhíti a viszkető csípéseket. A piros és fekete gömböcskék a főszereplői a június közepi feldebrői ribizlifesztiválnak is. A szervezők ígérnek lekvárfőzést hagyományos üstökben, kirakodóvásárt, termékbemutatókat (bővebben: www.feldebro.hu).
A ribizli olykor zavaró magocskái értékes olajat rejtenek, amit egyaránt felhasználnak a kozmetikai iparban (érzékeny, száraz bőrre) és a gyógyászatban, s étrend-kiegészítőként kapszulában is kapható. A leveléből is fontos (például vérnyomáscsökkentésben alkalmazható) gyógyszeralapanyagok nyerhetők. A piros ribizli nagyon jó sütemény-alapanyag. Harsány színe feldobja a látványt, kellemesen savanykás íze ideálisan ellenpontozza az édes habokat,tésztákat. Nem túl nagy macerával bor is készíthető belőle, de a sok-sok értékes vitamint leginkább szörpként őrzi meg. A megtisztított gömböcskéket le is fagyaszthatjuk: minden gyümölcssalátát feldob! A gyerekek ritkán lelkesednek a ribizliért: kit a savanykás íz, kit a bosszantó kis magok zavarnak. Mi fagyasztva szerettük meg: nagymamám ebéd után gyakran adott egy kis tálkával – különleges élvezet volt egyenként elszopogatni a kívül puha, belül roppanósan jeges gömböket. A gyerekeim is szeretik: egy natúr joghurtból, banánból, kis almaléből és néhány szem jeges ribizliből készül a„fagyiturmix” (Zsuzsi kedvence).

Szöveg: Viczián Zsófia, Fotó: profimedia.hu

Ez a cikk Varázsgömböcskék címmel az Éva magazin 2010. évi júniusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.