Nincs borravaló! A japán pincér mégis kamatoztatja, amit ahelyett kapott

Borítókép: Nincs borravaló! A japán pincér mégis kamatoztatja, amit ahelyett kapott Forrás: getty images
Te tudtad, mit adnak a japánok borravaló helyett? Meg fogsz lepődni...

Japánban nincs kultúrája a borravalónak, így ne lepődjetek meg, ha egy utazásotok alkalmával a pincérek, vendéglátók nem értik, miért hagyjátok az asztalon azt a néhányt jent. Sőt, olyan is előfordul, hogy azonnal utánatok szaladnak, amiért ott felejtettétek, érjen az akár csak néhány forintot is.

Forrás: lostataminor

Yuki Tatsumi művész 2012-ben kezdte el gyűjteni a vendégei által otthagyott egyfajta borravaló-helyettesítőket, amikor még pincérként dolgozott. A vendégek ugyanis előszeretettel origamiznak, hajtogatnak különféle figurákat az általuk használt evőpálcikák papírcsomagolásából.

Úgy tűnik, az efféle köszönetnyilvánítás igen gyakori a japán vendégek körében, Tatsumi ugyanis mintegy 13 ezer darabot szedett össze belőlük az évek során.

Most pedig mintegy 8000 darabját válogatta össze ezeknek a "munkáknak", amelyek különböző éttermekben és kávézókban születtek Japán 47 prefektúrájában (régiójában), és egy nagy volumenű kiállítássá formálta őket "Japanese tip", azaz japán borravaló néven. A kiállítás jelenleg Tokióban látható, bővebb infó itt.