Íme a legkínaibb nyelvek listája az egész világon

Borítókép: Íme a legkínaibb nyelvek listája az egész világon Forrás: Marten van Valkenborch festménye a Bábel tornyáról, 1595 / Getty Images
Egy frissen kijött tanulmány előállt a legnehezebben felismerhető nyelvek 10-es toplistájával. Mondanunk sem kell, hogy a legismertebb kínai nyelvjárások, a mandarin és a kantoni nincsenek köztük, sőt.

Mit gondoltok, milyen nyelven énekelnek ebben a dalban?

A válasz: kannada – ezt a nyelvet a legtöbben Dél-Indiában beszélik, mintegy 40 millióan. A dravida nyelvcsaládhoz tartozik a tamillal és a teluguval együtt.

A The Great Language Game nevű játék készítői most kijöttek egy átfogó jelentéssel arról, hogy mely nyelveket ismerik fel a legkevesebben, és a kannada végzett az első helyen.

Azért is örültünk ennek a „toplistának”, mert régóta nagy rajongói vagyunk a The Great Language Game-nek, csak azért nem játsszuk gyakrabban, mert mindig késő éjszakáig ébren tart, képtelenek vagyunk abbahagyni. A játék ugyanis arra épül, hogy egy hangfájlt kell meghallgatni (a 400 hangfájl többnyire rádióműsorokból való), és annak alapján kitalálni a nyelvet a felkínált lehetőségek közül.

Íme a legnehezebben kitalálható nyelvek a készítők szerint:

A Földön mintegy 5-7000 nyelv létezik a nyelvészek becslései szerint, de ez a tanulmány mindössze 78 gyakori nyelvet vett figyelembe, amelyből a játék rendelkezett ráidófelvételekkel.

A leggyakrabban felismert nyelvek pedig

Az nem derül ki a tanulmányból, hogy az angol nyelvet miért hagyták ki a listából, noha a játékban természetesen szerepel.

A kannada nyelv azért került a legnehezebben felismerhető nyelvek listájának élére, mert könnyen összetéveszthető más indiai nyelvekkel, például a pandzsábival vagy a hindivel (amelyek pedig nem is ugyanabba a nyelvcsaládba tartoznak).

A magyar a 35. legnehezebben felismerhető nyelv a 78 közül, és a leggyakrabban az észttel keverik össze.

Ha már itt vagy, olvasgass érdekességeket filmekről: