Olaj és olaj között is van ám különbség – te tudod, hogy mit miben süss?

Olaj és olaj között is van ám különbség – te tudod, hogy mit miben süss?
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van, aki az olívaolajra esküszik, mások a kókuszolajra, megint mások a pálmára. Rendszerint – amikor olajat vagy zsírt választunk – figyelembe vesszük az árát, ízét, hogy melyik egészséges, melyikkel való sütés büdösíti be leginkább a lakást. Egy dolgot azonban sokszor figyelmen kívül hagyunk: hogy melyikkel mit érdemes főzni, sütni, vagy akár melyiket érdemes inkább „nyersen” fogyasztani!

Nyilván itthon a legtöbben a napraforgóolajat és a sertészsírt részesítik előnyben, hiszen olcsók és (elvileg) teljesen alkalmasak szinte bármilyen étel elkészítéséhez, amit bő olajban kell kisütni, esetleg amibe kell egy kis rántás… stb. De attól még, hogy olcsó, nem biztos, hogy mindent ezzel kellene főznöd. Ha nem igazodsz el, mit, mire és hogyan lenne érdemes használnod az olajfajták közül, adok egy kis útmutatót, hátha könnyebben eligazodsz, és hátha sikerül rávennem téged, hogy nyiss más alternatívák felé is.

Remélem azt mondanom sem kell, hogy bármelyiket válaszd is, tarts mértéket, és ha egy ételt főzhetsz, párolhatsz vagy sütőben is süthetsz – a bő olaj helyett –, mit válassz ezek közül. De ha semmiképp nem lehet elkerülni az olaj használatát, akkor tanuld meg, hogy melyik mire a legalkalmasabb.

Olvasd el ezt is!

Amit jó, ha tudsz, hogy a növényi magolajok – amiket sokan a sütéshez használnak, mint napraforgó-, lenmag-, szőlőmagolajat –, tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavval, amelyek könnyen oxidálódnak, és amelyek igencsak károsak a szervezetre. Míg – csak zárójelben jegyzem meg – az állati zsírok rendkívül kalóriadúsak, és viszonylag kevés hasznos tápanyagot biztosítanak a szervezetnek.

Minden olajnak és zsírnak mások a tulajdonságai, éppen ezért nem mindegy, hogy mire használod ezeket. Következzenek most – a teljesség igénye nélkül – a legkedveltebb fajták, és azok felhasználási módja.

Kép
forrás: Getty images

Napraforgóolaj

A már említett és közkedvelt napraforgóolajat, - ahogyan a magolajoknál már említettem - nem szabadna ilyen gyakorisággal használnunk, még akkor sem, ha elvileg tökéletesen alkalmas pácoláshoz, hirtelen sütéshez, levesekhez, mártásokhoz, szóval sütéshez-főzéshez, csak úgy, ahogyan a repceolaj is.

Olívaolaj

Ha olívaolaj, akkor legyen jó minőségű, ne valami magolajjal felütött cucc. Minden esetben olvasd el figyelmesen a csomagoláson található címkét. Ezt a fajtát egyébként használhatod levesekhez – legyen az akár hideg, vagy meleg –, salátákhoz, tésztákhoz, szószokhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez, grillezéshez.

Kókuszolaj

Ez az egyik személyes kedvencem, mert már egészen jó áron kapható, sokkal kevésbé büdösíti be a konyhát, mint bármelyik más olaj vagy zsír, és meglepően egészséges. Használatánál arra azonban ügyelni kell, hogy nem szabad túlságosan felforrósítani! Egyébként ugyanúgy használható, mint egy sima növényi olaj, és akár az állati zsírokat és a vajat is kiválthatjuk vele.

Pálmaolaj

A kókuszolajhoz hasonlóan, nem büdösíti be túlzottan a konyhát, és ugyanúgy használható, mint trópusi társa, egy-két bibi azonban van vele! Állítólag rákkeltő,

és ha ez még nem lenne elég, ahhoz, hogy legyen miből kinyerni a pálmaolajat, nagyon keményen irtják az esőerdőket, s ennek számtalan növény és állat, többek között az orángutánok isszák meg a levét. Én, ha tehetném, mindenkit leállítanék ennek az olajnak a használatáról.

Kép
forrás: Getty images

Szőlőmagolaj

Csak úgy, ahogyan a repce- és a napraforgóolaj, egyaránt használható mártásokhoz, levesekhez, hirtelen sütéshez és salátákhoz – legyen az zöldség, vagy gyümölcs.

Szezámolaj

Jellegzetes mogyoróra emlékezettő íze van, amit az kínai konyha például kifejezetten kedvel. Levesekbe, wokos ételekbe, salátákhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez és pároláshoz is kiváló, sőt még desszertekhez is használható.

Mogyoróolaj

Ha már a mogyorós ízeknél tartottunk, következzen a mogyoróolaj – az egyik személyes kedvencem. Szuper karaktert ad a legegyszerűbb fogásnak már nagyon kis mennyiségben használva is. Wokos ételekhez, salátákhoz, levesekhez és desszertekhez egyaránt kiválóan használható.

Tökmagolaj

Rendkívül finom az íze, amivel feldobhatsz egy egyszerű krémlevest vagy salátát, de a sós sütemények tésztáját is megbolondíthatod vele. Elvileg hirtelen sütéshez is használható, azonban igen borsos az ára, így én ezt az opciót nem ajánlanám.

Neked van kedvenced?

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
8 mítosz a tésztafőzésről, ami nem igaz
Így nézne ki John Lennon és még jó néhány popsztár, ha még mindig élnének

Valaki elképzelte, hogy a popsztárok hogyan néznének ki napjainkban, ha még mindig élnének, és ezt egy remek fotósorozatban mutatják meg nekünk.

6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

50 kcal nem sok! Íme 24 alacsony kalóriatartalmú snack

Ha képtelen vagy lemondani a nassolásról, ha nem bírod ki vacsoráig, de nem mindegy, mennyi energiát tartalmaz, amihez nyúlsz, akkor készítsd be előre egyet-egyet ezekből az alacsony kalóriatartalmú snackekből.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Az applikáció, amitől minden túrázást kedvelő ember függővé válik

Olyan klassz megosztani másokkal egy-egy jó útvonalat, ahol jártam, ráadásul műholdas térképpel és az adott helyre igazított fotókkal. És viszont: szuper egy-egy ilyen ajánlás szerint nekiindulni a nagyvilágnak. Ez a szuper túrázáshoz való app létszükséglet mindenkinek, aki az aktív pihenést választja.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem