Olaj és olaj között is van ám különbség – te tudod, hogy mit miben süss?

Olaj és olaj között is van ám különbség – te tudod, hogy mit miben süss?
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van, aki az olívaolajra esküszik, mások a kókuszolajra, megint mások a pálmára. Rendszerint – amikor olajat vagy zsírt választunk – figyelembe vesszük az árát, ízét, hogy melyik egészséges, melyikkel való sütés büdösíti be leginkább a lakást. Egy dolgot azonban sokszor figyelmen kívül hagyunk: hogy melyikkel mit érdemes főzni, sütni, vagy akár melyiket érdemes inkább „nyersen” fogyasztani!

Nyilván itthon a legtöbben a napraforgóolajat és a sertészsírt részesítik előnyben, hiszen olcsók és (elvileg) teljesen alkalmasak szinte bármilyen étel elkészítéséhez, amit bő olajban kell kisütni, esetleg amibe kell egy kis rántás… stb. De attól még, hogy olcsó, nem biztos, hogy mindent ezzel kellene főznöd. Ha nem igazodsz el, mit, mire és hogyan lenne érdemes használnod az olajfajták közül, adok egy kis útmutatót, hátha könnyebben eligazodsz, és hátha sikerül rávennem téged, hogy nyiss más alternatívák felé is.

Remélem azt mondanom sem kell, hogy bármelyiket válaszd is, tarts mértéket, és ha egy ételt főzhetsz, párolhatsz vagy sütőben is süthetsz – a bő olaj helyett –, mit válassz ezek közül. De ha semmiképp nem lehet elkerülni az olaj használatát, akkor tanuld meg, hogy melyik mire a legalkalmasabb.

Olvasd el ezt is!

Amit jó, ha tudsz, hogy a növényi magolajok – amiket sokan a sütéshez használnak, mint napraforgó-, lenmag-, szőlőmagolajat –, tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavval, amelyek könnyen oxidálódnak, és amelyek igencsak károsak a szervezetre. Míg – csak zárójelben jegyzem meg – az állati zsírok rendkívül kalóriadúsak, és viszonylag kevés hasznos tápanyagot biztosítanak a szervezetnek.

Minden olajnak és zsírnak mások a tulajdonságai, éppen ezért nem mindegy, hogy mire használod ezeket. Következzenek most – a teljesség igénye nélkül – a legkedveltebb fajták, és azok felhasználási módja.

Kép
forrás: Getty images

Napraforgóolaj

A már említett és közkedvelt napraforgóolajat, - ahogyan a magolajoknál már említettem - nem szabadna ilyen gyakorisággal használnunk, még akkor sem, ha elvileg tökéletesen alkalmas pácoláshoz, hirtelen sütéshez, levesekhez, mártásokhoz, szóval sütéshez-főzéshez, csak úgy, ahogyan a repceolaj is.

Olívaolaj

Ha olívaolaj, akkor legyen jó minőségű, ne valami magolajjal felütött cucc. Minden esetben olvasd el figyelmesen a csomagoláson található címkét. Ezt a fajtát egyébként használhatod levesekhez – legyen az akár hideg, vagy meleg –, salátákhoz, tésztákhoz, szószokhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez, grillezéshez.

Kókuszolaj

Ez az egyik személyes kedvencem, mert már egészen jó áron kapható, sokkal kevésbé büdösíti be a konyhát, mint bármelyik más olaj vagy zsír, és meglepően egészséges. Használatánál arra azonban ügyelni kell, hogy nem szabad túlságosan felforrósítani! Egyébként ugyanúgy használható, mint egy sima növényi olaj, és akár az állati zsírokat és a vajat is kiválthatjuk vele.

Pálmaolaj

A kókuszolajhoz hasonlóan, nem büdösíti be túlzottan a konyhát, és ugyanúgy használható, mint trópusi társa, egy-két bibi azonban van vele! Állítólag rákkeltő,

és ha ez még nem lenne elég, ahhoz, hogy legyen miből kinyerni a pálmaolajat, nagyon keményen irtják az esőerdőket, s ennek számtalan növény és állat, többek között az orángutánok isszák meg a levét. Én, ha tehetném, mindenkit leállítanék ennek az olajnak a használatáról.

Kép
forrás: Getty images

Szőlőmagolaj

Csak úgy, ahogyan a repce- és a napraforgóolaj, egyaránt használható mártásokhoz, levesekhez, hirtelen sütéshez és salátákhoz – legyen az zöldség, vagy gyümölcs.

Szezámolaj

Jellegzetes mogyoróra emlékezettő íze van, amit az kínai konyha például kifejezetten kedvel. Levesekbe, wokos ételekbe, salátákhoz, mártásokhoz, hirtelen sütéshez és pároláshoz is kiváló, sőt még desszertekhez is használható.

Mogyoróolaj

Ha már a mogyorós ízeknél tartottunk, következzen a mogyoróolaj – az egyik személyes kedvencem. Szuper karaktert ad a legegyszerűbb fogásnak már nagyon kis mennyiségben használva is. Wokos ételekhez, salátákhoz, levesekhez és desszertekhez egyaránt kiválóan használható.

Tökmagolaj

Rendkívül finom az íze, amivel feldobhatsz egy egyszerű krémlevest vagy salátát, de a sós sütemények tésztáját is megbolondíthatod vele. Elvileg hirtelen sütéshez is használható, azonban igen borsos az ára, így én ezt az opciót nem ajánlanám.

Neked van kedvenced?

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
8 mítosz a tésztafőzésről, ami nem igaz
Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft