Frakk, Futrinka utca, Kisvakond – ezekre a mesékre te is biztosan emlékszel!

frakk,mese,retro,rumcájsz,mesefilm,gyerek,tévé,program
Forrás: youtube

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az első számú kedvencem Frakk volt, ez nem is kérdés. Már akkor transzba estem, mikor a főcím elkezdődött. Hogy miért: mert vicces volt és állatok voltak a főszereplők, illetve mindegyik részben történt valami izgalmas. Vigyázat, nagyon régi mesék jönnek!

Szerencsére ezeket ma már bárki meg tudja nézni újra és újra, akkor is, ha nem mennek éppen semmilyen csatorna műsorán, hála az internetnek. És talán még a mi gyerekeinknek is tetszenek a ma már elavultnak számító technikával készült alkotások, annak ellenére, hogy egészen más a tempójuk, a témájuk, a hangjaik, mint a mostani mesefilmeknek.

Frakk, a macskák réme – a top kedvenc

Ez egy animációs tévésorozat volt, amelyet 1971 és 1985 között készítettek a Pannónia Filmstúdióban, Bálint Ágnes forgatókönyvéből. Főszereplője, Frakk a magyar vizsla, aki ki nem állhatja a házban lakó két másik háziállatot, a macskákat. A két elkényeztetett macska, Szerénke és Lukrécia Irma néni cicuskái, akik mindig finom falatokat kapnak, és akár Károly bácsi foteljében is szunyókálhatnak. Károly bácsi éppen ezért nem szívleli őket, Frakk arra hivatott, hogy a lusta macskákat ráncba szedje. Bár a kutya örömmel vállalja a feladatot, azért az egyértelmű, hogy az állatok valójában remekül elszórakoztatják egymást, és csak eljátsszák, hogy utálják egymást. Frakk igyekszik a neveletlen macskákat ráncba szedni, ezért lesz ő a macskák réme. Közben persze Károly bácsi jól elkényezteti Frakkot, éppúgy, ahogy Irma néni a macskákat. És ahogyan ez minden mesefilmnél lenni szokott, a zseniális szinkronhangok is hozzájárulnak az élményhez.

Mi újság a Futrinka utcában?

Ez egy bábfilmsorozat volt, amely a Magyar Televízióban készült. Az állatok cuki hangon beszéltek, és emberekként éltek és viselkedtek. Buksi, Cicamica, Morzsa, Sompolyogi és Rókica voltak a főszereplők. Ez egy kicsit kisebb gyerekeknek is emészthető volt, főként a Frakk-kal szemben, amelyben szerintem egy csomó felnőtt poén is elhangzott.

Kisvakond

Cseszlovák televízós rajzfilmsorozat, amely ugyan nagyon kedves, de kevéssé vicces, és még a gyerekeim is imádták kicsi gyerekként. 1954 őszén a 33 éves Zdenek Miler azt a feladatot kapta, hogy csináljon egy nevelő és oktató célzatú sorozatot gyerekeknek. Témaként szerepelt benne a textilipar bemutatása is, szóval simán kerekedhetett volna belőle egy szokványos propagandasorozat is, de szerencsére Zdenek megbotlott egy vakondtúrásban és így lett a kisfilmek főszereplője a Kisvakond. 1956-ban kezdték el vetíteni, és a kelet-európai országokban hamar nagy sikert aratott, de imádták Németországban, Ausztriában és Kínában is.

Rumcájsz kalandjai

A változatosság kedvéért ismét egy cseszlovák sorozat, amely Jicinben és környékén játszódik. Rumcájsz eredetileg cipészként dolgozott Jicinben, de aztán a polgármester elkergette, és a közeli erdőben telepedett le a feleségével, Mankával, és a kisfiával Csibészkével. A cipészből rabló lesz, akit gyakran üldöznek, de Rumcájsz mindig túljár az üldözői eszén. A szegényeket védi, és ezért ő a pozitív főhős a mesében, a földesurak pedig a gonosz zsarnokok. Az külön nagyon vicces volt, hogy meggymaggal töltötte meg a pisztolyát. Úgy emlékszem, hogy gyerekként a leginkább az bűvölt el, hogy mindig nagyon gyorsan pörögtek az események, persze ez a mese a mai gyerekfilmekhez képest iszonyú lassú...

Tovább olvasok
Ezt teszi a gyerek érkezése a szexuális életeddel: 10 igaz történet

Van aki belefárad és feladja, van aki szívósan kísérletezik, de az biztos, hogy a gyerek érkezése után az ágyban már semmi sem lesz a régi.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem