Megtartja?

Megtartja?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mit gondoltok, mi az az egy szó, ami minden szűrővizsgálaton, orvosi konzultáción elhangzik? Mármint a terhesség első trimeszterében. Egy apa blogbejegyzése.

Talán fölösleges ideírnunk, de ez az írás vélemény, amely sokkal inkább szól az orvos–beteg kommunikációról meg persze egy apa lelki tusájáról, mint az abortuszkérdésről, és nem tükrözi az evamagazin.hu szerkesztőségének álláspontját.

– Nna, itt van, milyen izgága, itt a kis buksija, megvagy! (katt ide, katt oda) … A nyaki redő…, máris mérem – kalauzolt bennünket a hölgy az első ultrahangon.

– Lássuk csak, X mm, ez bizony nagyobb, mint a 2 egész valamennyi határérték.

Feleségemmel a hatalmas monitort bámuljuk, ami beteríti a falat, micsoda élmény, hogy nem azt a kis mákos monitort kell kuksolni. Ő fekve, én a kezénél ülve. Érzem, ahogy elveszti tónusát és forróságát eddig izgalomtól szorító keze. Levegő után kutatunk a szűk vizsgálóteremben.

– Megtartja?

Csend.

Este, amikor írom ezt, átbeszéltük az egészet, feleségem nem is emlékezett erre a kérdésre. Kimaradt neki. Ő már máshol járt.

Engem viszont tonnás kalapácsütésként ért ez az azonnali tapintatlanság, empátiamentes, hideg és tárgyilagos, – mit szépítsem? – egyenesen tapló kérdés.

Mit képzel? Ennyi az egész? Mérünk és megtartja? Nem is próbálkozik picit csendben maradni, figyelni, felismerni, nyugtatni?

Hogy lehet így beletaposni egy bimbódzó vagy már létező család életébe minden egyes kérdéssel? Hol van a TÁMOGATÓI szemlélet?

Persze, honnan is tudná, mit jelent nekünk e harmadik gyerek!

Honnan tudná, hogy újból a születésnapomon mesélte el a csodát feleségem izzó arccal, hogy gyermeket várunk, és örömömben átsírtam az egész éjszakát ismételgetve: ez csodálatos!

Honnan is tudná, hogy az elmúlt 12 hét teljesen megviselt bennünket, folyton hányás, undor (a legrosszabb a munkahelyen, nyilvános vécébe – képzeld el, hogy fölé kell hajolnod, kapaszkodnod kell nap mint nap abba a dzsuvába, amit egymás után ott hagyunk).

Honnan tudná, hogy újfent a kiszáradás fenyegette az édesanyát, amit infúzióval sikerült rendbe tenni a második gyerkőcnél.

Honnan tudná, hogy a már 8 és 6 éves gyerkőcöknek el kellett mondanunk, miért nem tud esténként, hétvégenként velük játszani anyuci, miért van rosszul minden nap, miért fekszik olyan sokat, miért gyenge, miért találunk ki inkább hármasban más programot, hogy azalatt ő pihenni tudjon.

Honnan tudná, hogy mekkora örömmel, szeretettel fogadták a hírt. Műszaki vénájú 8 éves fiunk tudományos alapon, 6 éves kislányunk édibédicuki alapon.

Honnan tudná, hogy a bátyjától ellesett betűkkel kislányunk az oviban legkedvesebb társai nevét – köztük sajátját és testvéréét – írta le két színnel mint névötleteket, hogy ebből majd tudunk választani.

Honnan tudná, hogy kartondobozból már babaházat készítettek és berendezték minden “fontos” kellékkel neki.

Honnan tudná, hogy a telefonon a nőgyógyász első kérdése volt: Megtartja?

Honnan tudná, hogy az UH-ra bejelentkezéskor az asszisztens a telefonon keresztül azzal nyugtatott, hogy ráér még, hiszen a 12. hétig BÁRMI megtörténhet.

Honnan tudná, hogy a védőnő az adatok felvételekor a köszönést követően kérdezte: Megtartja?

Honnan tudná, hogy a nőgyógyász javaslatára – tekintettel feleségem felettébb vénséges és rizikófaktorokbangazdag 36 éves korára – genetikai vizsgálatra adott beutalást, a SOTE-n telefonon érdeklődve az első kérdés volt, hogy Megtartja? És mivel feleségem nyelvbotlásból nem jó szakkifejezést mondott, a túloldal kioktatóan rászólt, hogy nézzen utána AZ INTERNETEN! (nem az intézmény, x szakorvos honlapján: az interneten)

babavárás, abortusz, ultrahang, down-szűrés
forrás: Getty Images

Ezért jutottunk el – lehet, hogy végül kissé későn, a határnapok valamelyikén – máshova ultrahangra.

Ahonnan bőgve jöttünk el, mert a tapintatlan, tuskó kérdés kiborított bennünket.

Az egyetlen empátiát az egyik étteremben kaptuk, ahová végül is zokogni mentünk be, hogy ne fagyjunk szét a márciusi jeges szélben – különös módon épp a Down-szindróma világnapján (március 21.). Egy hátsó zugban kaptunk helyet, ahol úgy ültünk kézen fogva egymással szemben, mint akik válnak, szakítanak, de még egy utolsó fájdalmas percet eltöltenek együtt, mint a darabban Básti Juli és Cserhalmi Gyuri. Jött a felszolgáló, szabad kezemmel intettem, hogy „bocs, nem alkalmas”, és szó nélkül békén hagyott bennünket. Nem tudtunk semmit se fogyasztani, kifelé megköszöntem a tapintatosságát.

Az autóban hazafelé végig bőgtem, olyan hangon, olyan keservesen, vonyítva, visítva, ahogyan eddigi életemben még sosem. Siettünk haza a gyerekekhez, hogy felváltsuk a nagyit.

Megtartja? Megtartja? …. Megtartja?

Üvöltött és zakatolt a fejemben a kérdés.

Az egyik piros lámpa ablaktörlőn, vagy a szememtől vízcseppes fényében bevillant a jelenet, ahogy a már 8 cm-es magzatot megfogják egy sülthús-fogóval, szétroncsolják a kisdiónyi lágy kobakját, rám hasonlító orrcsontját (igen, van neki), hevesen lüktető szívét, parányi mancsait, családunkra jellemző gerincét…

Az autó mintha magától hazatalált volna.

Megtartja?

Hogyazégbene?

Pont olyan ügyesen úszkál a magzatvízben, mint a másik kettő a medencében a családi kiruccanásokon.

Pont olyan cukin bújócskázik, mint a másik kettő a kertünkben és a játszótéren.

Pont olyan édesen ver a szíve, mint egy kolibrinek.

Pont olyan formája van a buksijának, mint a nagyszülőknek.

Pont egyik kezén már mutatta kis ujjacskáival vagányan, hogy bibí, 2 testvérem van.

Pont keresztbe tett karjaival már makarénázni is tud.

Akkora csudipofa.

Hát ő már a család tagja: együtt kelünk, fekszünk vele, cirógatjuk, köszönünk, jóéjtpuszit adunk neki is. Boldog szüleink újabb unokája.

Megtartja?

Hogy jön ez ide?

Eddig ismeretlen mélységű, energiájú érzékenység, vagy félelem, riadtság lett úrrá rajtam: még sose vinnyogtam ennyire zaklatottan, semmi nem rázott meg ennyire, mint az a tudat, hogy most személyesen asszisztálhatnék egy pöttöm lélek kioltásához.

Még jó, hogy a könnyeimtől nem kap zárlatot a klaviatúra! Hamarabb esne szét azoktól a szavaktól, amit dühömben tudnék írni azokról a megfásult, kiégett, vagy csak szimplán érzéketlen emberekről, akiknek sorozatban az a – jó, jó, tudom, szakmai, és elsősorban a kismama érdekében feltett – kérdése, hogy Megtartja?

Hogy mégse legyek alpári, inkább megpróbálok segíteni, mert lehet, hogy nem adták le nekik az egyetemen, vagy elkavarodtak a jegyzetek. Szívesen megosztom az empatikusabb változat-ötletemet, amolyan Cyrano de Bergerac módjára: „mondhatta volna eképpen”:

  • „Az ultrahangvizsgálatokat a 12. hét környékén érdemes elvégezni. Előbb nem szoktuk javasolni.” (És akkor nem kell azzal riogatni szakmailag, hogy addig bármi megtörténhet)
  • „Az ultrahangszűrés előtt kérem, hogy tájékozódjanak honlapunkon (vagy megnevezett hiteles weboldalon) erről és arról.”
  • „Ez a szűrés azt a célt szolgálja, hogy megvizsgáljuk a magzat most látható szerveit, legfőképpen a Down-szindrómának esélyét vizsgáljuk ma. Ha a nyaki redő mérete nagyobb, mint x mm, akkor nagyobb a rizikó, a valószínűség, hogy a magzat a szindróma tüneteit hordozza.”
  • „Nyugodjanak meg, tudom, hogy nehéz ilyen hírt kapniuk.” (igen, ha ott van a páciens férje, akkor bátran lehet használni a többes számot, és igen, meg lehet érinteni picit a pácienst, ha már összekente zselével, meg rajta matat)
  • „Ez a mérés nem 100%-os.”
  • „Létezik még genetikai vérvétel és magzatvizes vizsgálat is, amit javaslok elvégezni elvégeztetni, az sokkal nagyobb biztonsággal fogja megállapítani, hogy valóban fenn áll-e a kromoszómarendellenesség, sőt néhány más eltérést is kimutat.”
  • ”Ne gondolkodjanak még azon, hogy megtartják-e vagy sem. Ma nem ez a kérdés. Ha fel is merül, súlyos és életre szóló, az egész családjukat érintő döntésről van szó. Beszéljék át, aludjanak rá, tájékozódjanak itt és itt…”

Ha szükségük van pszichológusra, további szakember segítségére, akkor őket tudom ajánlani…

Most várjuk a következő vizsgálati időpontot.

A válaszunk az esti forgalomban az ablaktörlő egyik együtt érző suhintásakor, valahol a Váci út 50 és 70 között megszületett.

Megtartjuk.

A szerző ceremóniamester és trubadúr, itt találod a weboldalát.

Segítség, szerelmes a lányom! Már megint...

Mi kell a szülőnek, hogy ép ésszel kibírja kamasz gyerekei szerelemi kalandjait? Jó humor és néhány pohár bor jól jöhet...

Ezek a gyümölcsök a leghatékonyabbak szívbetegségek ellen

Vannak gyümölcsök, amelyek a bőrt fiatallá és gyönyörűvé varázsolják, mások kiváló immunerősítők, megint mások hatékony segítséget nyújtanak az emésztési panaszokkal szemben. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott vannak azok, amelyek felveszik a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A magyar gyerekekért és az értő olvasásért kampányol a The Chainsmokers

A kampány mögött az Éva új állandó szerzője, Bombera Krisztina keresendő, aki videóriportot is készített a DJ-párossal Hollywoodban. A The Chainsmokers kampányához persze nyereményjáték is tartozik, amelynek keretében aki vásárol #readit feliratú pólót, az találkozhat is a zenészekkel.

Napi horoszkóp június 22.: a Bikák kellő nyitottsággal új szerelmet találhatnak, a Bakoknak segítségre van szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

A műanyag szívószál úri huncutság? Nem, vagyis nem csak a szívószál!

Szoktál főzni vagy rendelsz inkább? Esetleg elvitelre kérsz kaját a közeli kifőzdében, néha meg beugrasz egy gyorsétkezdébe? Tudod, hogy nagyjából mennyi szemetet termelsz akár egyetlen étkezéssel? A szívószál az üdítődben tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa.

Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Napi horoszkóp június 21.: a Kosok komoly akadályokkal küzdenek, a Szüzek lépésről lépésre haladnak a siker felé

Ma is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert fontos üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Fluffy omlett, a legmenőbb tojásétel: ezt edd, ha unod a rántottát

Az utóbbi időben a fluffy omelet – nevezzük habos omlettnek – teret hódít magának a neten és gasztrománok bendőjében. Éppen ideje volt tehát, hogy én is kipróbáljam ezt az új őrületet, megosszam veled a receptet és a tapasztalataimat.

Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A 3 kedvencem Kányádi Sándor versei közül

A romániai magyar irodalom nagy öregje 89 évesen hunyt el budapesti otthonában. Kányádi Sándor a kortárs költészet egyik legfontosabb figurája volt, sokan nem is tudják, hogy egyik vagy másik versét ő írta.

11 gyanús érzés, amely mérgező baráti kapcsolatra utal

Előfordul, hogy egy barátunk olyan régóta van jelen az életünkben, hogy nem is értjük, mi baj van velünk, csak azt tudjuk, hogy mérgező légkörben élünk. Most felfejtjük pontosan ezeket a baljós jeleket.

Hogyan hat a bor melegben?

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

4 étel, aminek a fogyasztása öregíti a bőrödet

Nem csak az számít a ráncok szempontjából, hogy mennyi vizet iszol és milyen a bőrápolási rutinod. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiktől idő előtt elkezdhetsz ráncosodni. A joy.hu cikkéből kiderül, pontosan melyek ezek.

12 reklámszlogen, ami akár tökjó mantra is lehetne

„Just do it”, „A legkisebb is számít” – ezek a rövid, de velős életigazságok akár útmutatóul is szolgálhatnának a mindennapjainkban. Ha nem reklámcélra íródtak volna. Vagy...?

Kis lakások, nagy ötletek: 7 tipp az élhetőbb szűk terek berendezéséhez

Rengetegen élünk olyan aprócska otthonokban, amikben szinte mi is alig férünk el, nemhogy a holmijaink. Nem, most nem arra biztatnálak, hogy mielőbb szabadulj meg felesleges cuccaidtól, inkább tippeket adnék, hogy jobban kihasználhasd a kis helyiségeket.

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem