Megtartja?

Megtartja?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mit gondoltok, mi az az egy szó, ami minden szűrővizsgálaton, orvosi konzultáción elhangzik? Mármint a terhesség első trimeszterében. Egy apa blogbejegyzése.

Talán fölösleges ideírnunk, de ez az írás vélemény, amely sokkal inkább szól az orvos–beteg kommunikációról meg persze egy apa lelki tusájáról, mint az abortuszkérdésről, és nem tükrözi az evamagazin.hu szerkesztőségének álláspontját.

– Nna, itt van, milyen izgága, itt a kis buksija, megvagy! (katt ide, katt oda) … A nyaki redő…, máris mérem – kalauzolt bennünket a hölgy az első ultrahangon.

– Lássuk csak, X mm, ez bizony nagyobb, mint a 2 egész valamennyi határérték.

Feleségemmel a hatalmas monitort bámuljuk, ami beteríti a falat, micsoda élmény, hogy nem azt a kis mákos monitort kell kuksolni. Ő fekve, én a kezénél ülve. Érzem, ahogy elveszti tónusát és forróságát eddig izgalomtól szorító keze. Levegő után kutatunk a szűk vizsgálóteremben.

– Megtartja?

Csend.

Este, amikor írom ezt, átbeszéltük az egészet, feleségem nem is emlékezett erre a kérdésre. Kimaradt neki. Ő már máshol járt.

Engem viszont tonnás kalapácsütésként ért ez az azonnali tapintatlanság, empátiamentes, hideg és tárgyilagos, – mit szépítsem? – egyenesen tapló kérdés.

Mit képzel? Ennyi az egész? Mérünk és megtartja? Nem is próbálkozik picit csendben maradni, figyelni, felismerni, nyugtatni?

Hogy lehet így beletaposni egy bimbódzó vagy már létező család életébe minden egyes kérdéssel? Hol van a TÁMOGATÓI szemlélet?

Persze, honnan is tudná, mit jelent nekünk e harmadik gyerek!

Honnan tudná, hogy újból a születésnapomon mesélte el a csodát feleségem izzó arccal, hogy gyermeket várunk, és örömömben átsírtam az egész éjszakát ismételgetve: ez csodálatos!

Honnan is tudná, hogy az elmúlt 12 hét teljesen megviselt bennünket, folyton hányás, undor (a legrosszabb a munkahelyen, nyilvános vécébe – képzeld el, hogy fölé kell hajolnod, kapaszkodnod kell nap mint nap abba a dzsuvába, amit egymás után ott hagyunk).

Honnan tudná, hogy újfent a kiszáradás fenyegette az édesanyát, amit infúzióval sikerült rendbe tenni a második gyerkőcnél.

Honnan tudná, hogy a már 8 és 6 éves gyerkőcöknek el kellett mondanunk, miért nem tud esténként, hétvégenként velük játszani anyuci, miért van rosszul minden nap, miért fekszik olyan sokat, miért gyenge, miért találunk ki inkább hármasban más programot, hogy azalatt ő pihenni tudjon.

Honnan tudná, hogy mekkora örömmel, szeretettel fogadták a hírt. Műszaki vénájú 8 éves fiunk tudományos alapon, 6 éves kislányunk édibédicuki alapon.

Honnan tudná, hogy a bátyjától ellesett betűkkel kislányunk az oviban legkedvesebb társai nevét – köztük sajátját és testvéréét – írta le két színnel mint névötleteket, hogy ebből majd tudunk választani.

Honnan tudná, hogy kartondobozból már babaházat készítettek és berendezték minden “fontos” kellékkel neki.

Honnan tudná, hogy a telefonon a nőgyógyász első kérdése volt: Megtartja?

Honnan tudná, hogy az UH-ra bejelentkezéskor az asszisztens a telefonon keresztül azzal nyugtatott, hogy ráér még, hiszen a 12. hétig BÁRMI megtörténhet.

Honnan tudná, hogy a védőnő az adatok felvételekor a köszönést követően kérdezte: Megtartja?

Honnan tudná, hogy a nőgyógyász javaslatára – tekintettel feleségem felettébb vénséges és rizikófaktorokbangazdag 36 éves korára – genetikai vizsgálatra adott beutalást, a SOTE-n telefonon érdeklődve az első kérdés volt, hogy Megtartja? És mivel feleségem nyelvbotlásból nem jó szakkifejezést mondott, a túloldal kioktatóan rászólt, hogy nézzen utána AZ INTERNETEN! (nem az intézmény, x szakorvos honlapján: az interneten)

babavárás, abortusz, ultrahang, down-szűrés
forrás: Getty Images

Ezért jutottunk el – lehet, hogy végül kissé későn, a határnapok valamelyikén – máshova ultrahangra.

Ahonnan bőgve jöttünk el, mert a tapintatlan, tuskó kérdés kiborított bennünket.

Az egyetlen empátiát az egyik étteremben kaptuk, ahová végül is zokogni mentünk be, hogy ne fagyjunk szét a márciusi jeges szélben – különös módon épp a Down-szindróma világnapján (március 21.). Egy hátsó zugban kaptunk helyet, ahol úgy ültünk kézen fogva egymással szemben, mint akik válnak, szakítanak, de még egy utolsó fájdalmas percet eltöltenek együtt, mint a darabban Básti Juli és Cserhalmi Gyuri. Jött a felszolgáló, szabad kezemmel intettem, hogy „bocs, nem alkalmas”, és szó nélkül békén hagyott bennünket. Nem tudtunk semmit se fogyasztani, kifelé megköszöntem a tapintatosságát.

Az autóban hazafelé végig bőgtem, olyan hangon, olyan keservesen, vonyítva, visítva, ahogyan eddigi életemben még sosem. Siettünk haza a gyerekekhez, hogy felváltsuk a nagyit.

Megtartja? Megtartja? …. Megtartja?

Üvöltött és zakatolt a fejemben a kérdés.

Az egyik piros lámpa ablaktörlőn, vagy a szememtől vízcseppes fényében bevillant a jelenet, ahogy a már 8 cm-es magzatot megfogják egy sülthús-fogóval, szétroncsolják a kisdiónyi lágy kobakját, rám hasonlító orrcsontját (igen, van neki), hevesen lüktető szívét, parányi mancsait, családunkra jellemző gerincét…

Az autó mintha magától hazatalált volna.

Megtartja?

Hogyazégbene?

Pont olyan ügyesen úszkál a magzatvízben, mint a másik kettő a medencében a családi kiruccanásokon.

Pont olyan cukin bújócskázik, mint a másik kettő a kertünkben és a játszótéren.

Pont olyan édesen ver a szíve, mint egy kolibrinek.

Pont olyan formája van a buksijának, mint a nagyszülőknek.

Pont egyik kezén már mutatta kis ujjacskáival vagányan, hogy bibí, 2 testvérem van.

Pont keresztbe tett karjaival már makarénázni is tud.

Akkora csudipofa.

Hát ő már a család tagja: együtt kelünk, fekszünk vele, cirógatjuk, köszönünk, jóéjtpuszit adunk neki is. Boldog szüleink újabb unokája.

Megtartja?

Hogy jön ez ide?

Eddig ismeretlen mélységű, energiájú érzékenység, vagy félelem, riadtság lett úrrá rajtam: még sose vinnyogtam ennyire zaklatottan, semmi nem rázott meg ennyire, mint az a tudat, hogy most személyesen asszisztálhatnék egy pöttöm lélek kioltásához.

Még jó, hogy a könnyeimtől nem kap zárlatot a klaviatúra! Hamarabb esne szét azoktól a szavaktól, amit dühömben tudnék írni azokról a megfásult, kiégett, vagy csak szimplán érzéketlen emberekről, akiknek sorozatban az a – jó, jó, tudom, szakmai, és elsősorban a kismama érdekében feltett – kérdése, hogy Megtartja?

Hogy mégse legyek alpári, inkább megpróbálok segíteni, mert lehet, hogy nem adták le nekik az egyetemen, vagy elkavarodtak a jegyzetek. Szívesen megosztom az empatikusabb változat-ötletemet, amolyan Cyrano de Bergerac módjára: „mondhatta volna eképpen”:

  • „Az ultrahangvizsgálatokat a 12. hét környékén érdemes elvégezni. Előbb nem szoktuk javasolni.” (És akkor nem kell azzal riogatni szakmailag, hogy addig bármi megtörténhet)
  • „Az ultrahangszűrés előtt kérem, hogy tájékozódjanak honlapunkon (vagy megnevezett hiteles weboldalon) erről és arról.”
  • „Ez a szűrés azt a célt szolgálja, hogy megvizsgáljuk a magzat most látható szerveit, legfőképpen a Down-szindrómának esélyét vizsgáljuk ma. Ha a nyaki redő mérete nagyobb, mint x mm, akkor nagyobb a rizikó, a valószínűség, hogy a magzat a szindróma tüneteit hordozza.”
  • „Nyugodjanak meg, tudom, hogy nehéz ilyen hírt kapniuk.” (igen, ha ott van a páciens férje, akkor bátran lehet használni a többes számot, és igen, meg lehet érinteni picit a pácienst, ha már összekente zselével, meg rajta matat)
  • „Ez a mérés nem 100%-os.”
  • „Létezik még genetikai vérvétel és magzatvizes vizsgálat is, amit javaslok elvégezni elvégeztetni, az sokkal nagyobb biztonsággal fogja megállapítani, hogy valóban fenn áll-e a kromoszómarendellenesség, sőt néhány más eltérést is kimutat.”
  • ”Ne gondolkodjanak még azon, hogy megtartják-e vagy sem. Ma nem ez a kérdés. Ha fel is merül, súlyos és életre szóló, az egész családjukat érintő döntésről van szó. Beszéljék át, aludjanak rá, tájékozódjanak itt és itt…”

Ha szükségük van pszichológusra, további szakember segítségére, akkor őket tudom ajánlani…

Most várjuk a következő vizsgálati időpontot.

A válaszunk az esti forgalomban az ablaktörlő egyik együtt érző suhintásakor, valahol a Váci út 50 és 70 között megszületett.

Megtartjuk.

A szerző ceremóniamester és trubadúr, itt találod a weboldalát.

Bakancslistás őszi programok

Sok szempontból ez az évszak a legalkalmasabb arra, hogy programok után nézz. Már nincs túl meleg, de még nincs hideg, így szabadtéri és lakásba való elfoglaltságok egyaránt jók lehetnek.

8 sütőtökös recept a krémlevesen túl, amiket ősszel feltétlenül ki kell próbálnod

A sütőtök tápláló, egészséges, olcsó és számtalan szuper fogás készíthető belőle. Ha eddig csak sütötted, pitetöltelékként használtad vagy krémlevesként fogyasztottad, akkor a most következő cikk neked szól!

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Minden akkori gyerek őket nézve nőtt fel. A 80-as években is, de pláne a 60-asokban. Sokan köztük a pályán maradtak, mások teljesen eltűntek a nyilvánosság elől. Most a kedvenc gyerekszínészeink következnek, akik mellett felnőtt partnereiknek is igyekezniük kellett.

A II. Erzsébetet játszó színésznő először szólalt meg az ügyben, hogy Fülöp herceg megformálója sokkal több gázsit kapott nála

Az utolsó dolog, amire Claire Foy vágyott, az volt, hogy a The Crown-ban nyújtott alakítása a nők és férfiak közti bérszakadék emblematikus példája legyen; mégis ez történt.

Hivatalos bejelentés: kisbabát vár Meghan hercegné

A királyi család az Instagramon jelentette be, hogy Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek! A joy.hu híradása.

Napi horoszkóp október 14.: a Nyilasok romantikázhatnak, a Bakok beilleszkedhetnek egy új társaságba

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Lencsevégen az ősz: 9 közeli úticél kirándulóknak, ahol különleges fotókat lehet készíteni

Az ősz a színek igazi mestere. Érdemes kimozdulni a szabadba a fényképezőgéppel együtt. Egy kattintással megörökíthetjük a természet szépségét, a kirándulások kedves pillanatait. Megtalálásukhoz ajánljuk a következő helyszíneket.

Az Éva Egészség különszám ezúttal a lelki épségünkre koncentrál

Őszi Egészség különszámunkban a lelki egészség kapta a legnagyobb szerepet. Alaposan körüljártuk, mi minden járulhat hozzá ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak, nyugodtak, kisimultabbak legyünk.

4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával

Néhány éve reneszánszát éli a kovászos sütés, itthon is sorra nyílnak az ilyen módszerrel dolgozó pékségek. Az Éva Egészség különszámban találtok néhány kovászos tésztával készülő receptet. Haladóknak pedig itt egy kis szószedet szokatlan eljárásokból és receptekből, amelyek kovászos tésztával készülnek.

Így idd a kávéd a fogorvos szerint, hogy ne sárguljanak a fogaid

A kávé az egyik legjobb barátunk, miközben az egyik legnagyobb ellensége a fogainknak. Ha te is imádod a kávét és naponta többször is legurítasz belőle egy csészével, nem árt megfogadnod a következő tanácsokat, amelyeket fogorvosok ajánlanak kávéfogyasztóknak!

Napi horoszkóp október 12.: a Kosok számára új szerelem helyeződik kilátásba, a Bikák számára fontos mások elismerése

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok fontos üzeneteket küldtek!

Kiderült a tudományos oka, miért van gyakrabban migrénje a nőknek

Bár a férfiak nagyon tudnak szenvedi egy-egy náthától is, fogadjunk, hogy migrén miatt panaszkodni te sem gyakran hallod őket.

Napi horoszkóp október 11.: a Bikák a tökéletes eredményért dolgoznak, a Szüzek őszintén vállalják a véleményüket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket küldtek!

3 egyszerű módszer, hogy a méregtelenítés ne ördögűzés legyen

A gyorsételeknek, növényvédőszereknek, nehézfémeknek és egyéb a szervezetünkre káros anyagoknak és vírusoknak hála, nem árt időközönként méregtelenítenünk. Míg egyesek kúraszerűen teszik mindezt, mások szaunába járnak, addig mi mutatunk pár kevésbé idő és energiaigényes módszert erre.

Ezt eszik a gyerekek a világ körül – ínyenc iskolai ebéd 9 országban

Régóta vita lengi körül az Egyesült Államok általános iskolai étkeztetését, ezért a Sweetgreen úgy döntött, összegyűjt egy fotósorozatot a blogján a világ különböző országaiban található iskolák ebédmenüiről.

14 jel, amit csak a borozás másnapján érthetünk meg

"Csak még egy utolsó pohár bort!" Ki ne ismerne magára időről-időre ebben a mondatban? Szülinapi bulik, családi vacsorák, lányos esték rendre elhangzó kedvenc szövege sokunkat taszított már a szokásosnál fájdalmasabb másnapba. Lássuk hát, ki melyik jelenetben talál magára!

Gondolj néha magadra! 5 dolog, amire igenis költened kell

Az ‘énidő’ eszménye már egyre nagyobb elismerésnek örvend. Kezd beépülni az emberek gondolkodásába, hogy nem szabad a lista végére száműznünk magunkat és nincs azzal semmi baj, ha saját érdekeinket (egészséges szinten) tudatosan szem előtt tartjuk.

Kövess minket

Fizess elő fél évre az Éva magazinra, és féléves InStyle előfizetést kapsz ajándékba! 5+5 lapszám most 7950 forint helyett csak 3475 forint!

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem