McMenemy Márk szerint így kell locsolni hőségben. Logikus, mégse gondolnánk...

Borítókép: McMenemy Márk szerint így kell locsolni hőségben. Logikus, mégse gondolnánk...
+ Így készíthetsz Csináld magad öntözőrendszert.

Az udvar nyáron a legszebb, amikor a simogató napsugarak életet lehelnek az legkisebb fűszálba is. Ám akinek kertje van pontosan tudja, milyen macerával jár a növények távgondozása nyaralás alatt. McMenemy Márk, a Praktiker youtube csatornájának videó-barkácsa, a Kert.tv vloggere néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogyan éljük túl mi is, növényeink is a kánikulát.

Öntözzünk ritkábban!

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a kinti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen locsoljuk őket. Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek. Ha a növények köré mulcsot szórunk, a talaj jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból használhatjuk a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

Fontos az időzítés

Öntözzünk reggel vagy este, ilyenkor kevesebb víz párolog el. Használjunk csepegtető-csövet az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti a talajt, így sokkal kevesebb víz fogy. A csövet célszerű összekötni egy öntöző időzítővel, így a víz kijuttatása automatikusan történik, az általunk beállított időpontban.

Távlocsolás

Ha nyaralásra indulunk, a legjobb, ha egy barátunkat, vagy a szomszédunkat bízzuk meg a locsolással, de ez nem mindig megoldható. Ezért célszerű egy automata öntözőrendszer kialakítása, amely a Praktiker kínálatában is kapható öntözőcomputer segítségével az előre beállított időben indítja- és zárja el a vizet. Kaphatók kifejezetten a balkonnövényekhez méretezett rendszerek is.

Benti teendők

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak, így rájuk is jobban oda kell figyelnünk. Érdemes gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük. Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, így nedvesebben tartva a növények körül a levegőt.

Azt is nagyon meghálálják, ha naponta egy kis langyos vízzel megpermetezzük őket. A szobanövények esetében a túlöntözés sokkal több növény halálát okozza, mint a kiszáradás.

Csináld magad öntözőrendszer

Végszükség esetén víztározó rendszert pet-palackból is készíthetünk. A palackban tárolt vizet egy szivacstömlővel köthetjük össze a növények földjével, ami így mindig ideális nedvességi szinten marad. Így néhány napra egyedül hagyhatjuk őket, elegendő vízhez jutnak majd.