Mauritius elnöknője még mindig kertészkedik

Mauritius elnöknője még mindig kertészkedik
Forrás: Éva magazin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Meginterjúvoltuk Mauritius női elnökét, akit egy meglehetősen férfiközpontú társadalom élére választottak. Ameenah Gurib-Fakim a Forbes szerint a világ száz legbefolyásosabb nőinek egyike.

A hivatalát 2015-ben elfoglaló Ameenah Gurib-Fakim már 2007-ben elnyerte a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért díját. Kutatóból lett az ország első embere, aki határozott elképzelésekkel cseréli le a parányi indiai-óceáni szigetország imidzsét az eddigi pálmafás-tengerpartos, képeslapra való turistacélpontról a tudomány országára.

Női szerepekről, társadalmi nemekről és kertészkedésről beszélgettünk vele.

Olvasd el ezt is!

Ön kémikusnak és kertésznek tartja magát, tavaly viszont megválasztották Mauritius elnökének. Hogyan változott az identitása és a küldetése?

Nem változott az identitásom, én még mindig egy kertész vagyok. Ugyanúgy kertészkedem, mint eddig, van például egy több száz bonsaiból álló gyűjteményem, hétvégente velük szoktam foglalkozni, nagyon jó mulatság.

Mi a legnagyobb kihívás az elnöki szerepben? Hogyan tudja összeegyeztetni a családanya és a feleség szerepével?

Nem élem meg kihívásként az elnöki szerepet. Vannak céljaim, amelyeket a megfelelő hozzáállással és partnerrel meg tudok valósítani. Mindegy, hogy melyik szerepről van szó, én ugyanúgy állok hozzá: ha hibázom, megvizsgálom, hogy mi volt a baj és tanulok belőle, hogy legközelebb ne kövessem el ugyanazt. A céljaim viszont bővültek, amióta elnök vagyok: egy soknemzetiségű országban élek, ahol az etnikumok közti párbeszéd elindítása nagyon fontos, csakúgy, mint a tehetséggondozás és a biodiverzitás megőrzése, aminek eszközét főleg az oktatásban látom.

Mauritius gazdasága jórészt a turizmusra épül
forrás: Éva magazin / Europress
Mauritius gazdasága jórészt a turizmusra épül

Ön egy meglehetősen férfiközpontú társadalomban él. Mit gondol, a tény, hogy egy nőt választottak elnökké, meg tudja változtatni a nők felé irányuló attitűdöt – legyen szó a társadalomban, az oktatásban vagy a tudományban betöltött szerepükről?

Igaz, hogy férfiközpontú a társadalmunk, de azt gondolom, az érettségét jól mutatja, hogy egy nőt választottak elnökké – ráadásul olyat, aki egy kisebbségi vallásból jön. Mauritius nagy utat járt be, mióta 1968-ban elnyerte a függetlenségét. Mérföldkő volt, amikor a lányoknak is ingyenes lett az oktatás – ez okozott igazán nagy változást a társadalmunk dinamikájában. Jó irányba tart az országunk, és igaz ugyan, hogy vannak gyenge területek a nemek arányát illetően, például a politikában kevés a nő – de azokon a területeken is beszélhetünk nemi kiegyenlítetlenségről, ahol jóval több nő van, mint férfi, például a gyógyászatban vagy a közszolgálatban.

Azt nem tartja mérföldkőnek, hogy női elnöke lett az országnak?

Ennek nem kellene nagy dolognak lennie. Azt gondolom, hogy le kell tudni választani a nemet az adott emberről, ha fontos politikai pozíciókról van szó. Olyan emberekre van szükségünk, akik kiváló vezetői képességekkel bírnak, elszámoltathatóak, és tudnak teljesíteni. Mi, politikusok több millió ember sorsáért vagyunk felelősek, és ehhez semmi köze a társadalmi nemnek.

Egy soknemzetiségű országban élek, ahol az etnikumok közti párbeszéd elindítása nagyon fontos, csakúgy, mint a tehetséggondozás és a biodiverzitás megőrzése, aminek eszközét főleg az oktatásban látom.

- Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke

Céljai között szerepel, hogy Mauritiust innovációs gazdasággá tegye. Ez az ország imázsának a megváltozását is jelentené: tengerpartos-pálmafás turistacélpontból a tudomány országává alakul. Több államban is megvan ez a potenciál, így Magyarországban is. Mit tanácsol ezeknek az államoknak az eddigi tapasztalatai alapján?

Mauritius története ebből a szempontból is érdekes lehet a világnak. A függetlenségünk elnyerésekor egyetlen fő bevételi forrásunk volt, a cukornád. A GDP 90%-át ez adta, kiszolgáltatott és szegény ország voltunk. Oktatással és kereskedelmi kapcsolatok kialakításával sikerült egész iparágakat létrehozni, például a textiliparunk is 1968 után jött létre. Az ezredfordulóra a társadalom iskolázottsági szintje megnőtt, így a gazdaság tovább tudott differenciálódni, ekkorra lett pénzügyi szektorunk és szolgáltatóiparunk. Nemrég nyitottunk egy bioparkot, amely biotechnológiai kutatás-fejlesztési projekteknek ad otthont és célja, hogy a biotechnológiát tegye az ország egyik fő gazdasági pillérévé. A jövőben két további hasonló park nyitását tervezzük mezőgazdasági és IT-fókusszal, amelyek további munkahelyeket teremtenek majd.


A szeptemberi Éva magazinban Ameenah Gurib-Fakim elsősorban arról beszél, hogy mi a megoldás a klímaváltozásra – lapozd fel a 26. oldalt!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

6 beszélgetésindító téma, amiben nem esik szó az időjárásról

Az ünnepi asztal körül néha jól jöhet egy ezekhez hasonló semleges, ám érdekes témaötlet!

Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

Napi horoszkóp november 22.: a Szüzek magabiztosan haladnak előre, a Vízöntők kiállnak magukért

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Minimalista karácsony, avagy 5 tipp, hogy élvezd is az ünnepet

A karácsony a te ünneped is, tehát ha van olyan eleme (legyen az főzés, ajándékozás vagy valami egészen más), ami nem tesz maradéktalanul boldoggá, akkor nyugodtan elgondolkozhatsz rajta, hogyan szabadulhatnál meg tőle. Ehhez pedig akár a minimalista életmód alapelveit is segítségül hívhatod.

Jennifer Lawrence: Amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” – ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Így szervírozz, hogy minden ünnepibb legyen! – 8 ötlet

Szinte biztos, hogy így nem kell sok maradékot elcsomagolnod másnapra...

15 másodperc alatt boldoggá tesz ez a website pusztán azzal, hogy kiszámolja, hányadik leggazdagabb ember vagy a világon

Épp most próbálod kitalálni, hogyan jöjjetek ki a hó végéig? Vacillálsz, hogy felvegyél-e egy újabb hitelt? Jó hírünk van.

Minél korábban aggatod fel az ünnepi égőfüzéreket az otthonodban, annál boldogabb ember vagy – állítja egy pszichológus

Te is úgy érzed, évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi időszak? Nos, ez nem biztos, hogy baj – jelentette ki egy pszichológus szakértő.

4 mindennapos dolog, amitől még rosszabb lesz a gyulladt, pattanásos arcodnak

Talán észre sem veszed, hogy ezeket csinálod, pedig jó lenne felhagyni velük.

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Íme, a tökéletes megoldás arra, hogyan válassz babakocsit!

Ehhez fogható módszerrel még nem találkoztunk.

A fehérbor jótékony hatásai

Biztosan számtalanszor hallottad már, hogy milyen jó hatással van az emberre a minőségi bor mértéktartó fogyasztása, azonban érdemes tudnod, hogy egészen pontosan melyek is ezek a pozitív hatások.

Napi horoszkóp november 21.: a Kosok ügyei pozitív irányt vesznek, az Oroszlánoknak váratlan fordulat adhat lendületet

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mostantól a rántott hús sem tilos a fogyókúra alatt: isteni és egészséges panír receptek, amikért odáig leszel

Fogyózol, de ölni tudnál valami "rendes" kajáért, mondjuk egy jó kis rántott szeletért? Mostantól nem kell száműznöd ezt a finomságot az étrendedből, mert van pár egészséges verzió, amit bátran fogyaszthatsz – persze csak módjával!

Kövess minket

Előfizetés