Így vigyázz a ruháidra, hogy sokáig szépek maradjanak!

Borítókép: Így vigyázz a ruháidra, hogy sokáig szépek maradjanak! Forrás: europress
Csak néhány könnyű dologra kell jobban odafigyelned azért, hogy valamivel tovább bírják a ruháid.

Az egyik legbosszantóbb dolog az öltözködéssel kapcsolatban, ha a ruha, amit egyenesen imádunk, valamiért hamar kikopik a használatból, vagy váratlanul hordhatatlanná válik. Sokszor követünk el olyan apró, ám annál maradandóbb bakikat a viselésükkel és a kezelésükkel kapcsolatban, amit aztán később hiába bánunk: mert legtöbbször már nem tudjuk tovább viselni a kedvencünket.

Íme néhány praktikus tanács, hogy miként óvd jobban a ruhadarabjaidat, hogy tartósabbak, és sokáig hordhatóak legyenek!

Forrás: europress

# Vásárolj tartós darabokat!

Micsoda hülye tipp, ezzel sokra nem mész igaz? Viszont viccet félretéve mindig igyekezz a vásárlásaid alkalmával ellenőrizni az anyagok minőségét: nézd meg nem lyukas-e valahol, van-e rajta már felszaladt szál! Esetleg egy-egy mozdulattal ellenőrizd az anyag rugalmasságát, vastagságát! Olyat, ami már a boltban úgy néz ki, mintha ezerszer is szétmosták volna, teljesen fölösleges megvenni!

# Olvasd el a címkéket!

Nem csak kitépkedni, hanem ezzel egyidőben elolvasni és megjegyezni is érdemes a ruhacímkék utasításait! Mindamellett, hogy tartalmazzák a ruha anyagának pontos összetételét, - amiből már következtetni lehet a kényességére is, - mindig megtudhatod róluk, hogy szabad-e mosógépben mosni, és hogy milyen hőfokon javasolják a tisztítását, vasalását!

# Ne mosd ki egy használat után!

Legalábbis, ha nem piszkoltad őket össze, és semmilyen elviselhetetlen bukét nem árasztanak! A gyakori mosással roncsolod a szálakat, és akármilyen szuper színvédő mosószert is használsz, sajnos a színüknek akkor is adsz néhány pofont.

Forrás: europress

# Válogasd szét szín szerint, moss hideg programon!

Amennyire teheted, mosd a ruhákat az azonos színűekkel, vagy árnyalatúakkal egy kupacban! Még ilyen esetben is hasznos, ha használsz valamilyen színfogó kendőt a mosás mellé, és hogy nem a legnagyobb hőfokozatokat részesíted előnyben!

# Azonnal kezeld a foltokat!

Ha történik egy kis folt baleset, akkor ha lehet, minél előbb igyekezz azt orvosolni! Nem tesz jót az anyagnak, ha mélyen a szálakba szívódik az idegen anyag, mert úgy már elég kevés az esélye, hogy végleg és teljes mértékben el tudod majd távolítani. Használj folt előkezelő sprayt, vagy folyadékot, és csak azután tedd be a többi ruhához a megsérült darabot!

# Tárold őket megfelelően!

Aminek ki kell lógnia magát, azt ne hagyd gyűrődni, a még egyszer felvehető darabokat ne tedd vissza a frissek mellé, mert könnyen átvehetik az illatukat, szagukat! Jól válaszd meg az akasztókat, nehogy lyukat üssenek az anyagon, esetleg kidörzsöljék azt! Csak jól lecsiszolt, jó minőségű vállfákat vásárolj!

Neked milyen trükkjeid vannak a ruhák élettartamának meghosszabbításához? Oszd meg velünk a praktikákat kommentben!