Tényleg érvényes az 5 másodperces szabály? Ha az étel csak 5 másodpercet tölt a földön, még megeheted?

Tényleg érvényes az 5 másodperces szabály? Ha az étel csak 5 másodpercet tölt a földön, még megeheted?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

L

Lássuk, mit mond a kérdésben a tudomány.

Ha leejted a sütidet a földre, még felveszed és megeszed utána? Engeded a gyerekednek ugyanezt, hivatkozva a jól ismert ötmásodperces szabályra, miszerint ha csak ennyi időt tölt az étel a földön, még nem fertőződhetett meg annyira baktériumokkal és más kártevőkkel, hogy ne legyen érdemes elfogyasztani? Nos, attól függ, nem igaz? Ha az örökké tisztaságtól csillogó konyhádban történik a baleset, akkor az ember azért megfontolja, hogy kidobja-e a drága ételt, csak mert véletlenül a padlóra esett. És ha a parkban kínál sütivel egy idegen, de menet közben hogy, hogy nem, kicsúszik a kezéből?

Pontosan ezt a helyzetet választotta kísérleti terepének a NASA mérnöke, Mike Meacham, aki a Discovery Science Channel videójában sütivel kínált vadidegeneket a parkban, de amikor azok elfogadták, mintegy véletlenül leejtette őket.

A legtöbben természetesen nem akarták megenni a földre esett sütit, pedig tényleg csak 1-2 másodpercet töltött a talajon. Íme a videó:

Na de ér-e megenni az éppenhogy földre esett kaját? A videóból az derül ki, hogy igen, az 5 másodperces szabálynak van tudományos alapja. Sőt, a videó 30 másodperces nedvesség- és érintkezésifelület-szabálynak nevezi. Merthogy az egész, tehát hogy biztonságos-e megenni az ételt, ha már a földre esett, attól függ, hogy a táplálékunk, illetve a talaj mennyire nedves.

A nagyobb nedvességtartalmú étel, amely 30 másodpercnél tovább tartózkodik a talajon, 10-szer annyi baktériumot gyűjt be, mint amit 3 másodperc után felvettek a földről

- magyarázza a videó narrátora, és még azt is hozzáteszi, hogy:

Az e. coli, a szalmonella és a listeria baktériumok imádják a nedves környezetet. Ha vizet szívnak magukba, könnyebben befogadják a növekedéshez és szaporodáshoz szükséges táplálékot.

A videóból azt is megtudhatjuk, hogy a szőnyegre ejtett étel kevésbé van kitéve a baktériumfertőzésnek, mint amit mondjuk a (feltételezhetően hasonló tisztaságú) linóleumra ejtettünk, mert az előbbi esetben jó eséllyel kisebb felületen érintkezik a talajjal. Vagyis ha kekszet ejtesz le a szőnyegre, akkor nagyobb biztonsággal eheted meg mégis, mint ha fagylaltot a betonjárdára.

huffingtonpost.com

Az édesítők dzsungelében, avagy mi árt jobban, a cukor vagy a szacharin?

Az Éva magazin 2017/őszi Egészség különszámában olvashatsz a készételekhez használt 61 féle cukorról. Ám a többi édesítővel kapcsolatban is érdemes bővíteni az ismereteket.

Ezeket kéne máshogyan takarítanod a fürdőszobában, hogy egészséges maradj!

Az ember azt hinné, hogy bizonyos dolgokra ritkábban is ráfér a takarítás. Pedig nem.

Tudod, melyik romantikus filmből valók ezek a vicces jelentek? – Töltsd ki a KVÍZT!

Töltsd ki a kvízt és írd meg, hányat tudtál helyesen a válaszok közül!

Mihez kezdj, ha transznemű vagy? És ha a gyerek az?

Hova fordulhat, milyen lehetőségei vannak itthon annak, aki úgy érzi, rossz testbe született? Részlet a novemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft