Külföldre megy tanulni a gyerek? Néhány dolog, amit érdemes elintéznetek

Borítókép: Külföldre megy tanulni a gyerek? Néhány dolog, amit érdemes elintéznetek Forrás: getty images
Ösztöndíj vagy akár nyelvtanulás? Remek lehetőség, ha kellően felkészültök rá a gyerekkel!

Eljött a pillanat a nagy gyereked életében, hogy egy kis időre – akár ösztöndíjjal –, külföldre költözzön tanulni? Gratulálunk, szuper időszak előtt áll! Amellett, hogy nyelvet gyakorol, számtalan újdonsággal szembesül majd, és az sem utolsó, hogy szép fokozatosan még inkább önállóvá válik egy ilyen élménynek köszönhetően. Persze természetes, hogy szülőként aggódsz egy kicsit, de javasoljuk, hogy semmiképp ne ragaszd rá az túlzott izgalmadat, nehogy nehezebben tudjon felkészülni az amúgy várva várt utazásra! Amit ilyenkor megtehetsz, az az, hogy mindent segítesz neki a kiutazás előtt körültekintően elintézni, s így mindketten nyugodt szívvel vághattok neki ennek a kalandnak.

Bizony, neked is intenzív időszak lesz, hogy első ízben kerül tőled ilyen távol a gyermeked. De persze meg fogsz birkózni a helyzettel – és mindenben a támasza leszel. Még az is elképzelhető, hogy kedved szottyan meglátogatni őt odakint egy kis pihenés és a találkozás okán, azt pedig igazán élvezni fogjátok, hogy ő kalauzolhat el egy ismeretlen helyen. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mit érdemes felírnod a teendőid listájára, amit még az utazás előtt érdemes elintézni!

Forrás: getty images

# Orvosi papírok, gyógyszerek

Ha állandó jelleggel szed a gyerek gyógyszereket, azokból mindenképpen érdemes feliratni eleget a szakorvossal és előre kiváltani, hogy el tudja vinni magával. Ehhez igazolást is érdemes csatolni, ha esetleg a légitársaság meg akarja nézni, milyen készítményekről van szó, ne kelljen őket leadni az ellenőrzésnél.

# Útlevél kiváltása, hosszabbítása; okmányok ellenőrzése

Még ha olyan helyre is megy, ahova személyi igazolvánnyal ki lehet utazni, akkor is érdemes biztosítékként egy útlevelet kiállíttatni, hiszen ha bármi elveszik, ott a tartalék, amíg megtörténik a pótlás. Ellenőrizni kell a hivatalos okmányok érvényességi idejét, hogy azok odakint ne járjanak le.

# Bankkártyák ellenőrzése, számlanyitás

Mikor fognak lejárni, lehet-e velük az adott országban fizetni. Devizaszámlát nyitni az Európai Unió által finanszírozott ösztöndíjaknak.

# Biztosítást kötni

Kiváltani az uniós egészségbiztosítási kártyát, általános biztosítás felől érdeklődni a biztosítótársaságunknál.

# Repülőjáratok feltérképezése, egyéb közlekedési eszközök felmérése

Mivel juthat ki és haza a gyerek, esetleg miként tudjuk meglátogatni. Összehasonlítást készíteni az árakról, jó előre megvenni a jegyeket, hogy olcsóbbak legyenek.

Forrás: getty images

# Felsőoktatási intézményben ügyintézés

Az ösztöndíjas félévvel kapcsolatos adatok leadása, a külföldi szerződések megkötése, a kinti tantárgyak elfogadtatási kérelmének leadása. Félév passzívra állítása, ha szükséges.

# Szállás intézése

A külföldi intézménynél érdeklődni a szállásokról. Ha nincs kollégium, elérhetőségeket kérni olcsó albérleti lehetőségekhez.

És itt van néhány trükk, ha elérkezett a pakolás ideje!