Kedvenc svéd ünnepi édességem: így készül a kardamomos tekercs

Kedvenc svéd ünnepi édességem: így készül a kardamomos tekercs
Forrás: nordichomeetcetera

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Fenséges tekercsrecept a Nordic Home Et Cetera blog írójától.

Az az igazság, hogy sütés tekintetében nem vagyok egy komoly konyhatündér és mindig örülök, ha ráakadok egy viszonylag egyszerűen elkészíthető finomság receptjére. Kedvelem a skandináv konyhát a maga egyszerűségével, és tetszik, hogy nem sütnek-főznek agyon mindent. Arról nem beszélve, hogy mennyei édességeket is felfedeztem már arrafelé…

Ha netán Svédországban jársz, ott lépten-nyomon belebotlasz a kanelbullébe (fahéjas tekercs) vagy a kardemummabullébe (kardamomos tekercs). Egyetlen kávézóból vagy trafikból (Pressbyrån) sem hiányzik a jó kis klasszikus kávé-fahéjas/kardamomos tekercs kombó. Bűnös csábítás! Nagyon rá tudnék szokni, azonban a mérlegemtől rövidesen igen negatív visszajelzéseket kapnék.

Ennek ellenére időnként – elsősorban a hűvösebb hónapokban – elkészítem, mert olyan jólesik bebújni a pléd alá egy bögre kávéval és tekerccsel, s közben megnézni egy jó kis filmet. Nyami!

Recept
Elkészítési idő: kb. 3 óra
2-4 személyre
Kardamomos tekercs
Hozzávalók
  • 1 ek őrölt zöld kardamom (tésztához)
  • 4 dl tej (tésztához)
  • 50 g élesztő (tésztához)
  • 1 és 1/2 dl barna nádcukor (tésztához)
  • 1/2 tk tengeri só (tésztához)
  • 150 g puha vaj (tésztához)
  • 1 tojás (tésztához)
  • 11-12 dl búzafinomliszt (tésztához)
  • 200 g puha vaj (töltelékhez)
  • 200 g őrölt mandula, vagy dió (töltelékhez, de elhagyható)
  • 1 dl barna nádcukor (töltelékhez)
  • 1 ek őrölt fahéj (töltelékhez)
  • tojás (az ecseteléshez)
  • méz és egy csepp víz
  • 1/2 ek őrölt kardamom (töltelékhez)
  • 1/2 dl barna nádcukor (szóráshoz)
1. lépés
Melegítsd meg a tejet (ne forrald), keverd bele a kardamomot. Morzsold az élesztőt egy edénybe és oldd fel az előmelegített tejjel, add hozzá a cukrot, a sót, a vajat és a tojást.
2. lépés
Szórd bele a lisztet apránként, és keverd addig, amíg a tészta selymes, éppen hogy nem ragadós állagú lesz.

3. lépés
Hagyd megkelni kétszer akkorára, ez körülbelül 1 óra, letakarva. Közben keverd össze a tölteléknek valókat.
4. lépés
A dagasztott tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki egy négyszögletes formára körülbelül 1 cm vastagra, kend meg olvasztott vajjal, és terítsd el rajta a tölteléket egyenletesen.
5. lépés
Hajtsd félbe a tésztát, és vágj 2 cm vastag csíkokat belőle. Ha túl hosszú a levágott csík, vágd félbe. Fogd meg a két végét, és csavarj rajtuk, majd formázd a tenyeredben csiga alakúvá. A lényeg, hogy itt-ott látszódjon a töltelék, ettől lesz gusztusos, amikor megsül. Ha a tekercsnek a végét a tekercs alá gyűröd, akkor még szebb lesz a végeredmény.
6. lépés
Hagyd kelni még 40 percig, kend meg felvert tojással, és süsd a sütő közepén, 230 fokon 10 percig. Figyelem: légkeveréses sütőben 210 fok az ideális!
7. lépés
Miután kivetted a sütőből, ecseteld vízzel hígított mézzel és szórd meg ropogós barna nádcukorral/jégcukorral.

nordichomeetcetera.com

Tovább olvasok
Sztárok, akik utálták egymást forgatás közben (és még utána is)

Nagyon kellemetlen lehet szerelmi jelentet játszani azzal, akit egy kanál vízben meg tudnál fojtani. Közösen vezetni világszerte nézett díjkiosztó gálát a számodra elviselhetetlen karakterű partnerrel – ez sem szívderítő feladat.

Egyre több nő ragaszkodik a full sminkhez szülés közben is

Mindezt miért? Hogy vajúdás során készült képeken és videókon is jól nézzenek ki!

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem