Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Borítókép: Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól
Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

A bejelentést követően rajongók ezrei tiltakoztak a szereplőválasztás ellen (amely mellesleg eléggé várható volt) arra hivatkozva, hogy Johnny Depp-pel szemben korábban feleségbántalmazással kapcsolatos vádak merültek fel, és egy videó is kikerült a netre, amelyen a színész részegen kiabál és csapkod. Depp persze mindent tagadott; végül volt feleségével, Amber Heard színésznővel közösen peren kívül megegyeztek és közös közleményben zárták le a hónapok óta húzódó balhét.

Mindez azonban még a #metoo forradalom kitörése előtt történt, és most a Harry Potter-széria rajongói kifogásolják, hogy ebben a környezetben simán szerepet kaphat egy erőszakos férfi.

J. K. Rowling közleménye erre való reagálásképp így szól (a linkre kattintva olvashatjátok el eredetiben a teljes szöveget):

„Az ismert körülmények alapján a filmek készítői és én nemcsak kielégítőnek találjuk az eredeti szereposztást, hanem őszintén boldoggá is tesz minket, hogy Johnny egy fontos szerepet játszik a filmekben – írta Rowling, miután hónapok óta hallgatott az ügyben. És még hozzátette:

Tudomásul veszem, hogy lesznek olyanok, akik nem elégedettek a színészválasztással, ami a címszerepet illeti… A kitalált világban és azon kívül is mindannyiunknak azt kell tennie, amit helyesnek tart.
Forrás: Getty Images

A közleményre számtalan helyeslő és felháborodott válasz érkezett. Az egyik legnépszerűbb rajongói oldal, a Leaky Cauldron szerkesztője, Melissa Anelli például azt írja: „nagyon szomorúvá tette”, hogy Rowling a színész védelmére kelt.

„Az egészben az az ironikus, hogy a HP-rajongók sokszor magukból a regényekből szívták magukba az ezzel kapcsolatos nézeteiket. A Harry Potter-nemzedék nagyon komoly szerepet játszik a #metoo mozgalomban, és nem véletlen, hogy éppen azok emelték fel ilyen magabiztosan a hangjukat a témában, akik ezeken a könyveken nőttek fel” – írja Anelli.

Egy másik rajongó is hasonló érvekkel állt elő:

„A HP-univerzum számtalan bántalmazotton segített. Harry Potter maga is bántalmazott... Őszintén remélem, hogy ezek a rajongók nem nézik meg a Grindelwald bűntetteit, mert már eleve tisztában vannak Johnny Depp bűntetteivel.”

Azért volt, aki bevédte Rowlingot:

„Johnny Deppet felmentették a vádak alól. A bírósági ítéletről szóló iratokat ő és Amber Heard is aláírta. Depp ártatlan, és Rowling jogosan kelt a védelmére. Nem a közösségi média dolga eldönteni, hogy valaki bűnös-e vagy ártatlan, pláne nem a bulvársajtó értesülései alapján.”

A Legendás állatok második részében felbukkan még Jude Law, mint a fiatal Dumbledore, aki a cselekmény idején még átváltozástant tanít Roxfortban, és természetesen visszatér Eddie Redmayne a főhős, Göthe Salmander szerepében. Újra láthatunk olyan karaktereket, mint Tina Goldstein (Katherine Waterston), Jakob Kowalski (Dan Fogler), Ezra Miller (Credence Barebone) és felbukkan Zoë Kravitz is az intrikus Leta Lestrange szerepében. A bemutató 2018 novemberében várható.

Nézd meg ezt a varázslatos galériát is!