Ezen a képen tökéletesen elrejtőzött egy hópárduc, az áldozatai mit sem sejtve legelésznek – te látod, hol van?

Borítókép: Ezen a képen tökéletesen elrejtőzött egy hópárduc, az áldozatai mit sem sejtve legelésznek – te látod, hol van?
A legjobb rejtvényeket a természet fejleszti ki az evolúció évezredei során.

A hópárduccal közismerten nagyon nehéz dolguk van a természetfotósoknak, és nem véletlenül – nem csak kiváló a mimikrije, hanem olyan csendben, lopakodva közelíti meg az áldozatát, hogy szegény hegyi kecske észre sem veszi, mi történik vele. Ha még nem sikerült volna megtalálnod a párducot a képen, itt van egy kicsit nagyobb felbontásban:

A képet amúgy Inger Vandyke ausztrál természetfotós lőtta az indiai Ladakhban egy pár évvel ezelőtt, amikor 17 napos hegyi expedíción vett részt. A művésznőnek szerencséje volt: kiszúrt egy hópárducot, amint épp mesterien ólálkodott egy csapat bharal (Tibetben és Közép-Ázsiában élő kecskefajta, amit kék juhnak is neveznek) mögött.

Még mindig semmi? Nos, nyilvánvalóan a bharalok sem sejtenek semmit, úgyhogy örülhetsz, hogy nem vagy a bőrükben. A hópárduc villámgyorsan csap le az áldozatára, márpedig az ember valószínűleg lassabban menekül, mint egy hegyi juh. Íme, itt rejtőzik a ragadozó:

Így néz ki egy hópárduc, amikor éppen jól látszik:

Forrás: Getty Images