Hogyan és mit főzzünk borral?

dubicz borászat,főzés borral,tippek,fehérbor,bor
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

„Szeretek borral főzni. Néha még az ételbe is teszek” – hangzik a vicces mondás. És valóban, a borral főzés nemcsak amiatt más élmény, mert sokkal összetettebb ízek bontakozhatnak ki az ételben, hanem a hangulata is egészen különleges.

A főzéshez felhasználandó bort ugyanis mindig érdemes megkóstolni, mielőtt az ételbe kerül. Ahogy ugyanis a bor még ízletesebbé, összetettebbé, harmonikusabbá varázsolhatja a tányérra kerülő végeredményt, úgy tönkre is teheti azt, ha nem körültekintően választunk. Sőt, akkor is, ha nem megfelelően bánunk a borral a főzés során. Nézzünk néhány tippet és trükköt, hogy a borral történő főzés pozitív értelemben maradjon emlékezetes.

Főzni még jó lesz – vagy mégsem?

Hogy milyen bort – vöröset, fehéret, könnyedebbet, esetleg egy érlelt, komolyabb tételt – válasszunk-e a főzéshez, azt természetesen az étel karaktere határozza meg. Viszont a minőségben semmiképpen ne ismerjünk tréfát!

Kép
forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Egyáltalán ne alkalmazzuk a „meg nem innám, de főzéshez jó lesz” elvet, ugyanis az a bor, amelyik a poharunkban önmagában kívánnivalót hagy maga után, főzésre sem alkalmas. Ne feledjük, hogy mindent, ami az ételünkbe kerül, ugyanúgy elfogyasztunk, tehát, ha amúgy nem innánk meg az adott bort, akkor ne is „együk” meg. Ráadásul az ilyen bor az étel ízvilágát is tönkreteheti. Azok az összetevők ugyanis, amelyek rossz minőségű borokat eredményeznek – például borhibásak, vagy nem megfelelő bortároláskövetkeztében károsodtak – hő hatására sem válnak jobbá. Sőt, egy dugóhibás bor penészes, dohos pincére emlékeztető ízvilága akár az ételben is megjelenhet.

A cikk folytatását ITT találhatod!

Tovább olvasok
Így boroznak ők - Edvin Marton

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Edvin Marton Emmy-díjas hegedűművész és zeneszerzőt kérdeztük.

Mostantól törvény tiltja New York államban, hogy átneveljenek melegeket

Hosszú évek kemény munkája előzte meg az átnevelő terápiákat tiltó törvényalkotást.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem