Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

Borítókép: Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják Forrás: Getty Images
A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Kimegy az ember a strandra, sütteti az úszógumiját a napon vagy az árnyékba húzódva olvas – aztán ha megéhezik, feltápászkodik a törülközőjéről vagy a nyugágyról és elslattyog a flipflopjában a... hamburgereshez? Ti nem érzitek ezt az ellentmondást? Csak minket zavar, hogy egy szál fürdőruciban telített zsírsavaktól tocsogó gyorskajákat fogyasztunk? Mármint ne értsetek félre, imádjuk a hambit és a lángost és a hekket, és bár az ember legtöbbször igyekszik odafigyelni az egészséges és clean étkezésre, azért néha belefér egy-egy hagyományos strandkaja is.

Az alábbi galériában láthatjátok a számításainkat arról, hogy melyik klasszikus strandkaja milyen kalóriatartalommal bír. Nem minden esetben tippeltünk helyesen: például a gofri, sőt a lángos is lájtosabb, mint gondoltuk. Azért arra felhívjuk a figyelmet, hogy a kalóriatartalom csak egy szám a jó néhány közül, amire érdemes odafigyelni (zsír-, fehérje-, szénhidrát-, ásványianyag-tartalom mind-mind árulkodó vonások abban a tekintetben, hogy mennyire egészséges vagy egészségtelen egy étel). No, nézzük:

Forrás: Tápanyagtáblázat/Medicina kiadó, KalóriaBázis.hu