A levelek hulljanak, ne a hajad!

Borítókép: A levelek hulljanak, ne a hajad!
Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

Mitől hullik a hajam, mit tehetek hajhullás ellen?

Például oka lehet, hogy nyáron az erős napsütés és a strand vagy a tenger vize roncsolta a hajszálaidat, másrészt a hetekig tartó fokozott izzadás miatt ásványianyag-hiány alakulhatott ki szervezetedben, ami a fejbőr és a haj állapotát is rontja.

Hajad rengeteg mindent elárul pillanatnyi egészségi állapotodról, érdemes odafigyelni a jelekre. A problémákat nem elleplezni kell különféle hajformázó termékekkel, hajnövesztés feliratú szerekkel, hanem megkeresni és orvosolni a kiváltó okot. „Az ősz első feladata a regenerálódás volna minden tekintetben – kezdi dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvos. – Rendbe kellene tenni a vízháztartást, a testsúlyt, a test- és hajápolást.”

Naponta átlagosan 50–100 hajszálat veszítünk, ez természetes következménye a hajhagymák működési fázisainak. Életciklusuk 2–6 év, ezalatt növekednek, majd nyugalmi állapotba kerülnek, végül kihullanak.

Létezik olyan természetes jelenség is, mint az őszi szezonális hajhullás, amely korántsem annyira tipikus, mint régen, tekintve, hogy az életmódunk jelentősen megváltozott, kevésbé befolyásolja az évszakok váltakozása.

Ami rákerül, az beszívódik
Ami a bőrünkkel érintkezik, így a fejbőrünkkel is, annak minél inkább természetes összetevőkből kellene állnia, tanácsolja a bőrgyógyász. „Nemcsak azért, mert ezek az anyagok beszívódnak, hanem mert a kedvező hatás eléréséhez nem magas, hanem éppen hogy alacsony hatóanyagszint szükséges, ezzel lehet megelőzni az esetleges irritációt. Mindennek a kulcsa a természetes hatóanyag és a megfelelő koncentráció:

"Otthon jó praktika, ha a vízzel legalább négyszeresére hígított igazi almaecettel mosunk hajat, ez például valóban javítja a hajszál rugalmasságát.”

Fenyőváry doktornő az ideális sampon kiválasztásához bőrgyógyászati kivizsgálást ajánl, addig is érdemes olyan terméket használni, amely biojellegű, természetes növényi anyagokat tartalmaz (mint néhány babasampon). Ezzel megelőzhető az egyre többeket kínzó SLS-érzékenység. Az angol nevén sodium lauryl sulfate, magyarul nátrium-lauril-szulfát talán a leggyakoribb zsíroldó, habképző adalékanyag a közkeletű tisztálkodási és tisztítószerekben, ám némelyeknek bőrpírt, kínzó viszketést okoz, súlyosbíthatja ekcémás panaszaikat. „Az érzékenységet pedig fokozhatja az időjárás, a vitaminhiányos táplálkozás, az elégtelen folyadékfogyasztás” – teszi hozzá dr. Fenyőváry Éva. A sampon, tusfürdő összetételét ajánlatos elolvasni, és olyat választani, amiben nincs ilyen anyag.

A cigarettafüst szintén okozhat hajritkulást külsőleg is, azaz akár passzív dohányzás révén, ha rendszeresen egy légtérben vagy cigizőkkel. A füstben lévő méreganyagok ugyanis károsítják a fejbőr hajszálereit, negatívan hatnak a hajhagymák genetikai állományára, felborítják enzimháztartásukat. Egy svájci orvosi kutatás szerint nőknél a cigarettafüst olyan mikrogyulladásokat okozhat a hajhagymákban, amiktől azok ösztrogénhiányos állapotba kerülnek, és férfias jellegű hajhullás alakulhat ki.

Ősszel vége a szabadtéri bulizásnak, márpedig zárt térben az éjszakába nyúló szórakozás több szempontból is káros lehet a hajadnak és fejbőrödnek: oxigénhiányos levegő, izzadással a fejbőrre jutó hajformázó szerek, cigarettafüst. „Ezek rövid idő alatt tönkreteszik a hajat. Érdemes hazaérve lezuhanyozni a hajat, akármilyen későn vagy korán van” – tanácsolja a bőrgyógyász. Ha erre nincs lehetőség, legalább a hajszálakat tisztítsd meg óvatosan a rájuk rakódott szennyeződésektől egy igazi sörtekefével. Ezért még az arcbőröd is hálás lesz, hiszen nem kerül át rá a vegyszer, a füst alvás, forgolódás közben a párna közvetítésével.

Idd le magad!

Több nemzetközi vizsgálat is igazolta, hogy a mértéktelen szénhidrátfogyasztás (tészta, cukor) súlyos hajhullást okozhat, mert kedvezőtlenül befolyásolja a hormonok működését, illetve rontja egyes tápanyagok hasznosulását. Ez fiatal nőknél éppúgy előfordulhat mint idősebbeknél. „A túlzott mennyiségű cukorfogyasztástól szárazzá, töredezetté válhat a haj, és jelentősen ritkulhat is” – húzza alá a bőrgyógyász. A zsírbevitel mérséklése is látványosan javítja a haj minőségét, kevésbé fog zsírosodni. Az étrend és a hajminőség fordítottan is összekapcsolódik:

"A haj állapota alapján okkal feltételezhet adott esetben gyomorbetegséget, pajzsmirigy problémát, hormonális betegséget vagy inzulinrezisztenciát."

Egyesek fájó fejbőrre panaszkodnak. Fenyőváry doktornő szerint nagyon nem mindegy, hogy hol fáj: másra utal a fül mögött, a tarkón vagy a fejtetőn jelentkező fájdalomérzet. Ez nem pusztán valamilyen bőrirritációra utal, hanem belgyógyászati panasz, kiváltója például rejtett magasvérnyomás-betegség lehet. „Akinek fáj a fejbőre, extrém erős a hajhullása, foltokban hullik a haja, azonnal keressen fel egy szakorvost az okok tisztázására” – mondja nagyon komolyan.

Miért hullik sokak haja ősszel?

Azt hinnéd, hogy nyár végén fel vagy töltve minden szükséges tápanyaggal, de ennek épp az ellenkezője igaz. Idén gyakran és hosszasan kellett elviselni rendkívüli hőséget, és a fokozott mértékű izzadás miatt alaposan megcsappant a szervezet és a hajhagymák számára létfontosságú vitaminok és ásványi sók szintje. Az lehet a fő oka a hajhullásnak. „Mindent pótolni kell, mert a legtöbb embernél teljesen felborult az elektrolit-háztartás. A hajminőség javításához naponta legalább 3 liter folyadékot kell fogyasztani – figyelmeztet dr. Fenyőváry Éva. – Egyéni étrendtől függ, hogy mennyi A-, E- és D-vitaminra, illetve vasra, cinkre van szükség a hajhagymák regenerálásához, ezt egy részletes kivizsgálás, személyes állapotfelmérés után lehet megmondani. A hajhullás oka sokszor felismerhető, és nem napi harminc tablettát kell bevenni, hanem célzottan azokat, amelyekre valóban szükség van.”

Ez a cikk az Éva Egészség különszám magazinban jelent meg.