Nyár közepén erős gyomorgörcseid vannak? Nem gondolnád, mi állhat a háttérben

Borítókép: Nyár közepén erős gyomorgörcseid vannak? Nem gondolnád, mi állhat a háttérben Forrás: Getty Images
Nyáron nem csak a leégés, a kiszáradás vagy a napszúrás veszélye fenyeget! Van ugyanis egy komoly egészségügyi jelenség, aminek a létezéséről sokan még csak nem is tudtak.

Tudjuk jól, hogy nyáron oda kell figyelni a napozásra, mert nem csak csúnyán leéghet a bőrünk, de egyúttal akár napszúrást is kaphatunk, ha hosszú ideig ülünk árnyékon kívül. Igen, néha még akkor is, ha a strandolás közben észre sem vesszük, mennyire melegünk van. De van még egy nagyon fontos egészségügyi probléma, ami nyáron különösen aktuális, de sokan nem fordítanak rá elég figyelmet, sőt, még csak a létezéséről sem tudnak!

Valószínűleg te is megtapasztaltad már, milyen érzés, ha erősen görcsölni kezd a gyomrod. Sőt, könnyen lehet, hogy volt már arra példa, hogy a nyári melegben emiatt a négy fal között kellett üldögélned. Szinte biztos, hogy te is betudod ezt a menstruációdnak, vagy esetleg a nem megfelelő étkezésnek, de valójában a nagy meleg is kiválthatja ezeket! A hőséggörcs ugyanis létező jelenség, és nagyon kellemetlen tünetekkel jár együtt.

Mi az a hőgörcs?

Talán nem is sejtetted eddig, de a nagy meleg hatására fájdalmas görcseid lehetnek. Erről az tehet, hogy a nagyfokú izzadás miatt a tested sót és folyadékot veszít, ami egy idő után a vázizmaidban fájdalmas összehúzódásokat okoz. Különösen akkor, ha ehhez hosszabban tartó testmozgás is társul; például úszkálsz vagy kirándulsz. Az sem megoldás, ha sok vizet iszol megelőzésképp, hiszen ez felhígítja a sókat, így arra is oda kell figyelned, hogy ezeket is pótold a meleg napokon. Ha nem teszed, kialakulnak a görcsök, az izmaid pedig megkeményednek és feszessé válnak.

Forrás: pexels

Figyelj oda az egészségedre, és arra is, hogy megóvd a bőrödet az erős napfénytől!