Végre egy kiállítás, ahol a gyereked megszereti a művészetet

nemzeti galéria,múzeum,gyerek,kölyök
Nem emlékszem egyetlen olyan múzeumlátogatásra sem gyerekkoromból (80-as évek) amit élveztem volna. Így még nagyobb volt az örömöm pár hete, hogy a Nemzeti Galéria gyerekprogramján ennyire jól érezte magát a kislányom. Ilyen program mellett nem csoda…

Hol van már a Pesti Est…

„Induljunk, ma festményeket fogunk nézegetni, híres régi festőktől!” … Biztos van olyan gyerek akiben ez beindít bármit is, csak én még nem találkoztam vele. Nem véletlen, hogy az online világban párhuzamos életet élő anyaként az alábbi program lehetősége is egy Facebook eseményként jött szembe. Egy kis szakma a szervezőknek: Az esemény nyitó felületén mindig legyen sokatmondó a kép, egyértelmű, hogy kiknek szól az esemény, mikor lesz és mennyibe kerül, precízen és korrektül töltse ki a szervező a fenti adatokat, és akkor talán a jóságos fészbuk el is juttatja a hírt a célcsoporthoz.

Szóval ezért érdemes a Faceookon időnként megnézni mobilon jobbra fent a menüre (3 csík), hogy milyen események lesznek mostanában. Még városra, időpontra is lehet szűrni, de vannak kategóriák, és az ismerősök által kedvelt eseményeket is külön listázzák.

Amit előre tudtunk

Esetünkben látszott, hogy több program is lesz – igen, ezek a kis kölykök hamar megunják ám a dolgokat – például nyomozás, pecsét készítés, és táncház – így azzal a bizonyossággal indultam el négy gyerekkel (6,6,5,3), hogy mindenkinek jut majd valami fogára való.

nemzeti galéria,múzeum,gyerek
Forrás: saját fotó
Magyar Nemzeti Galéria

Lelassultunk, majd nyomoztunk...

A program a legfelső szinten kezdődött, itt a földön rajzolhattak, festhettek, ennek köszönhetően picit lelassultak mire elkezdődött a legizgalmasabb játék, a nyomozás.

A gyerekek egy-egy kis füzetet kaptak, melyben tucatnyi festmény egy-egy részletének volt az árnyéka berajzolva. Ezeket kellett megkeresni az első és második emeleten.

múzeum,gyerek,magyar nemzeti galéria
Forrás: saját fotó
Magyar Nemzeti Galéria

Nem volt egyszerű, de a többségüket egyedül is sikerült megtalálni, amit nem, ahhoz a meglepően kedves teremőr nénik mindig súgtak egy kicsit. Nektek is úgy rémlik, hogy ezek a nénik régen a világ legkötekedősebb szigorú nénijei voltak? Hát most már nem azok. Volt aki még más festményeken is mutatott érdekesebb részleteket, és néha nekünk is odasúgták, hogy mely képek alatt van olyan háttéranyag kitéve, ami érdekes lehet.
Minden megtalált kép alatt volt egy betű, melyet be kellett írni a füzet végébe, és a játék végén apró kis ajándékot kaptak a nyomozók.

magyar nemzeti galéria,múzeum,gyerek,program
Forrás: saját fotó
Magyar Nemzeti Galéria

Pecsétkészítés

Bár unalomig ismert technikával készíthettek pecsétet (gumifilcből vágtak ki mintát, amit fa hasábokra ragasztottak), bejött a múzeum pedagógusok terve, ami anyunak uncsi, az a gyerekeknek századszor is tetszik, így ismét jó fél órára megint le voltak kötve a gyerekek.

gyerek,program,múzeum
Forrás: saját fotó
Magyar Nemzeti Galéria

Táncoltál már a Nemzeti Galériában?

Az első emeleti részen, egy kis színpadon elő népzenére tartottak táncházat, ahol újra lehetett mozogni, így a kis sajtkukacok kellően elfáradva, élményekkel telve indulhattak haza.

A kulisszák mögött

A közönség elől elzárt részre is bemehettünk – igaz csak a mosdóba – de közben megmutattak olyan helységeket, ahol zártkörű szülinapi bulikat, illetve iskolai – óvodai csoportoknak tartanak múzeumpedagógia foglalkozásokat. Sajnos itt nem fotózhattunk, de akit érdekel, annak érdemes a Magyar Nemzeti Galériát felkeresni.

program,gyerek program,múzeum
Forrás: saját fotó
Magyar Nemzeti Galéria