Felvételi ponthatárok, 2018: itt van nyolc aktuális infó, amit tudnod kell

Borítókép: Felvételi ponthatárok, 2018: itt van nyolc aktuális infó, amit tudnod kell Forrás: Getty Images
Július 25-én hivatalosan kihirdetik a 2018-as felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Este 8-ig izgulhat a több mint százezer felvételiző. Cikkünket frissítjük.
  • Július 25-én hivatalosan kihirdetik a 2018-as felsőoktatási felvételi ponthatárokat.
  • Több mint százezer felvételiző izgulhat egészen este 8-ig, amikor kiderülnek a ponthatárok.
  • A ponthatárokat egy informatikai algoritmussal határozzák meg az Oktatási Hivatalban, az eredményeket pedig jóvá kell hagyniuk a felsőoktatási intézmények vezetőinek. Egy képzés ponthatárát az határozza meg, hogy hány hallgatót tud befogadni az adott felsőoktatási intézmény, hányan jelentkeztek és milyen pontszámmal felvételiztek. Minél többen értek el minél magasabb pontszámot, annál magasabb lesz a ponthatár is.
  • A ponthatárokat a felvi.hu oldalon teszik közzé (amely a cikk írásakor időnként lehalt, de bízunk benne, hogy hamarosan orvosolják a problémát), és aki a jelentkezéskor megadta a telefonszámát, sms-t is kap róluk.
  • Aki fellebbezni szeretne, idéntől közigazgatási per formájában teheti ezt meg (harminc napon belül) abban az esetben, ha szerinte a felvételi eljárás jogsértő volt. Innen tölthető le a keresetlevél a közigazgatási per megindításához.
  • 2018-ban közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, kétezerrel többen, mint tavaly. Állami ösztöndíjas képzésekre 93 395-en szeretnének bejutni, az önköltséges szakokat 14 300-an jelölték meg elsőként.
  • A legtöbb képzési terület, amelyet első helyen jelöltek meg a jelentkezők, a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés egyes szakjai voltak.
  • A felvételiken 500 a maximális pontszám, ebből 200-at lehet elérni a középiskolai teljesítmény és az érettségi alapján, 200 pontot a felvételi tantárgyakon szerzett érettségi eredményekből és ehhez jön még max. 100 többletpont a nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyeken elért eredményért vagy az emelt szintű érettségiért.
  • Idén is lehet hivatalos ponthatárváró rendezvényeken izgulni: a Pont Ott Parti! a RIO Budapest nevű szórakozóhelyen, ahol nem csak a kivetítőket lehet bámulni, hanem mindenféle koncertek, karriertanácsadás és egyéb programok is esedékesek. Több vidéki városban is lesz Pont Ott, többek közt Pécsett, Gyöngyösön, Szegeden.

Nézd meg ezt a galériát is: