Feltörték a 103 ezer követővel rendelkező influenszer anyuka oldalát; a segítség a legváratlanabb helyről jött

active mum life,adatvédelem,instagram Forrás: Éva magazin / Lábady István / labady.com
Az @activemumlife_official mikrobloggere, aki nemrég az Éva címlapján is szerepelt, most elmesélte nekünk, mi történt és hogyan látszik megoldódni a probléma. Ja és azt már említettük, hogy az adatvédelem nemzetközi napja van?

Elmesélem, hogy mások is tanuljanak belőle, hátha nektek sikerül elejét venni annak, amit nekem több éves tapasztalat és körültekintő óvatosság után most nem sikerült. Körülbelül fél évvel korábban elküldtem az Instagram csapatának egy kérelmet, melyben kértem, hogy hitelesítsék az instgram oldalamat, ezzel lehetőséget biztosítva a teljes körű business fiók használatához.

2019.01.22-én délután érkezett egy e-mail. A feladója instagram support team volt, az email alján az impresszum résben is az instagram adatait láttam, így gondoltam, ha az emailben kért lépéseket teljesítem, akkor fél év várakozás után jóváhagyják a kérelmemet.

A levélben az áll, hogy "verify my account" azaz ellenőrízze a fiókomat - nyilván ez az első lépés hogy igazoljam, valóban jómagam vagyok a felhasználója és tulajdonosa a fióknak.

Rákattintottam és kérte, hogy a frissítéshez lépjek be. Gyanakodtam kissé, mert havonta több alkalommal is kapok hamis/ál felhasználóktól emailt, amelyekben az áll, hogy az instagram nevében szeretnének eljárni, de ennek most sajnos "bedőltem".

Abban a pillanatban átirányították az oldalamat egy orosz szerver segítségével egy török felhasználó címére. Egy éjszakán át percenként 2 alkalommal változtattak felhasználó nevet és jelszavakat generáltak, hogy nem tudjam visszavonni a folyamatot.

23-án reggel, mikor rögzíteni szerettem volna a következő bejegyzést és láttam, hogy nincs meg a fiókom, akkor realizálódott bennem, hogy feltörték. Mondanom sem kell, hogy a legkisebb bajom az volt, hogy leesett a vércukrom. Közhelyes, de csak az tudja mit éreztem, aki átélte és tudja milyen elveszteni több év munkáját, amit szerelemből végez, segít vele másoknak és mindezzel együtt az összes emlékétől is elszakítják.

Hiretelen azt sem tudtam, mit tegyek. Vártam míg egy kicsit megnyugszom, hogy tiszta fejjel lássam újra a helyzetet és megnézzem, miket tehetek.

Elkezdtem cikkeket bújni, az egész napom ráment. Egy kedves partnerünk ajánlotta egyik ismerősét, akivel együtt dolgoznak.
Sajnos a hivatalos bejelentésekre a mai napig nem érkezett válasz. Így 24-én létrehoztam egy új fiókot, ahol kedves ismerőseim, barátaink és influencerek segítségét kértem, hogy osszák meg mi történt hátha valaki tud megoldást a problémámra.

active mum life,instagram,adatvédelem
Forrás: Éva magazin / Lábady István / labady.com
Csíkos Jucának nem véletlenül van/volt 100+ ezer követője: rengeteg anyukát inspirál évek óta arra, hogy a kisgyerekes lét ne jelentsen akadályt a testedzésben. Itt olvashatod el vele készült interjúnkat.

A követőim tudják, hogy minden nap – de legkésőbb két napon belül – megválaszolok minden beérkező levelet. Ezen a napon több mint 700 privát üzenetet kaptam és tippekkel láttak el a követők, de még inkább a barátaink, csak úgy záporoztak az ötletek, hogy kihez is fordulhatnék.

Mire feladtam volna a dolgot, kaptam sorra az üzenteket, hogy ne búsuljak, mert akárhogy is alakul mindenki vissza fog találni hozzánk és továbbra is végezhetem kell a hivatásom.
Más influenszerek, például Debreczeni Zita, Weisz Fanni, Horváth Éva, Iszak Eszti és még sokan mások segítettek azonnal eljutattni valamilyen formában az információt az országban, amiért végtelenül hálás vagyok nekik.

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy ismét bebizonyították: sokkal többről van szó az ő munkájukban, mint „influenszerkedésről”, amivel sokszor negatívan bélyegeznek meg minket. Az összefogás most is segített.

Majd az utolsó üzenetek között a nap végén Ruzsa Nornina, egy kedves követőm tanácsára felvettem a kapcsolatot egy kolumbiai programozóval, akinek a neve mindenhol kering a világhálón, ugyanis több száz felhasználónak segített visszaprogramozni legálisan az eredeti fiókját.

Egyelőre még nem fedhetem fel a nevét, amíg nem stabilizálódik az oldalam állapota, ugyanis van egy kis rizikós időintervallum, amiben vissza tudják szerezni, ha valaki véletlenül kilép a fiókjából ezidő alatt, de szeretném ha eljutna hír mindenkihez, hogy egy-két héten belül megosztom Instagram-oldalamon annak a személynek az elérhetőségét, aki pusztán szívességből egy percen belül vissza tudja állítani az oldalt az eredeti állapotába. Egyúttal pedig felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő, pláne azok az Instagram-felhasználók, akiknek nagy a követői bázisa. Az ilyen fiókokat ugyanis többnyire eladási célból törik fel.

Többen is jelezték a követőim közül, hogy nekik is felajánlotta a „hacker” az én oldalamat, ha fizetnek érte.