Így készíthetsz isteni, gluténmentes fánkot - Recept
Szívesen ennél egy jó fánkot, de nem tudod, hogyan készíthetnéd el gluténmentes formában? Akkor most van egy szuper hírünk, olvasónk, Julcsi repcetje ugyanis épp neked szól! További ötleteket a Julcsi gluténmentes világa blogon olvashatsz tőle!
- 50 dkg Diéta Bt. Barbara kelt tészta
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg apróra reszelt alma
- 3 db M méretű tojássárgája
- 2 dl laktózmentes tej
- 10 dkg laktózmentes margarin
- kb. 1 kk vanília aroma ízlés szerint
- 1 csipet só
- 4 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
A hozzávalókat tálba mérjük és sima tésztává gyúrjuk, az állaga kissé ragacsos lesz. A tésztát ezután fém tálba helyezzük, sütőzacskóba tesszük, és 50 fokos sütőbe rakjuk fél órára kelni. Amikor szépen megkelt a tészta gyúrjuk át, nyújtsuk ki, és tetszőleges méretűre formázzuk. Én 6 cm átmérőjű kerek szaggatót használtam. Az öntöttvas lábast félig felöntjük olajjal, majd közepes lángon felforrósítjuk. Próbáljuk meg kivárni a felmelegítést és ne hirtelen forrósítsuk fel, mert ezesetben megég a fánk. Ezután a fánk korongok közepére lyukat fúrunk, és az olajba helyezzük. Én egyszerre 3 fánkot tettem bele, hogy legyen helyük mozogni, és oldalanként 1-1 percig sütöttem. Ezután konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk.
Tippek:
- Lehet bele tenni rumot is, de én nem szoktam.
- Az alma hosszabb ideig puhán tartja a fánkot.
- A sütőzacskó a Diéta Bt. gluténmentes lisztkeverékeit szebben megkeleszti.
- Az öntöttvas lábasban egyenletesebben sül meg a tészta.