Merész húzás: egy angol iskola ezentúl bírságot szab ki a késő gyerekek szüleire

Borítókép: Merész húzás: egy angol iskola ezentúl bírságot szab ki a késő gyerekek szüleire Forrás: getty images
Igen, jól olvastad: pénzbírságot kap, akinek késik a gyereke a suliból.

Az angliai Staffordshire egyik iskolája igen megosztó és egyben szigorú szabályt vett be a házirendjébe. Annak a gyereknek a szülei pénzbírságot kötelesek befizeti, aki 10-nél több alkalommal elkésik a tanítás megkezdésekor. A kérdés, ami felmerült bennetek először, minden bizonnyal az, hogy: "mégis mennyit?"

Ha az iskolaigazgató szükségesnek látja, akkor 10 késés után 60 font bírságot szab ki a szülőkre, mely jelenleg valamivel több, mint 20 ezer forint.

Amennyiben ezt az összeget 21 napon belül elmulasztják befizetni, úgy a büntetés a duplájára, 120 fontra emelkedik. Korábban 20 késés szükségeltetett ahhoz, hogy egy diák szüleinek felhívják a figyelmét a késésekre, de amint azt az ábra mutatja, ez nem bizonyult túl hatékonynak, így az iskolavezetőség kénytelen volt szigorúbb eszközökhöz nyúlni.

Forrás: getty images

Természetesen számos szülő fejezte ki nemtetszését az új rendszer ellen, ők úgy érzik, az iskola csak pénzt akar tőlük kisajtolni, méghozzá teljesen nevetséges indokkal.

Nem ez az első alkalom ilyen komoly iskolai szabályozásokra: tavaly októberben írtunk arról, hogy egy New York állambeli kisváros képviselőtestülete törvénybe iktatta, hogy ha egy gyereket három hónapon belül kétszer rajtakapnak, amint épp zaklatja a társát, a szüleinek azért 250 dollárig terjedő pénzbüntetéssel vagy akár 15 napig tartó elzárással kell számolnia.

Te mit gondolsz a késésért kiszabott pénzbírságról? Szerinted működhet egy ilyen szabályozás?