Kivi, az igazi antioxidáns-bomba - ha sokat edzel, érdemes télen-nyáron enned!
A helyes étkezés hihetetlen hatással van a futóteljesítményre, nemrég pedig a kutatások szerint a kivi is felkerült azon ételek közé, amiket bizony érdemes lenne sportolóként minél többször fogyasztani.
A keményen sportolók általában nagy mennyiségű oxigént vesznek fel az edzés során - és bár erre szükség van az izomösszehúzódáshoz, a nagy mennyiségű belélegzett oxigén a testben növeli a szabad gyökök mennyiségét is, amelyek károsíthatják a sejteket és az izmokat az „oxidatív stressz” nevű folyamat során. E stressz egy része elengedhetetlen az alkalmazkodás miatt, de az ilyen típusú stresszből túl sok hozzájárulhat az olyan negatív dolgokhoz, mint a sérülések, a lassabb gyógyulás, a túlzott fáradtság. Tehát az oxidatív stressz megelőzése fontos szerepet játszik egy futó életében.
Hogy hogy jön ide a kivi? Egyetlen darab gyümölcs a következőket tartalmazza:
- 44 kalória
- 0 gramm zsír
- 1 gramm fehérje
- 11 gramm szénhidrát
- 2 gramm rost
- 56 mg C-vitamin
- 148 mg kálium
- 32 mg K-vitamin
A Nutrients nevű folyóirat nemrég arról számolt be, hogy Japánban készült egy felmérés 30 egyetemista korú, közép és hosszútávfutóval, akik rendszeresen ki voltak téve az edzés okozta oxidatív stressznek. A csapat felét arra kérték, hogy a következő 1 hónapban minden nap egyenek meg 2 kivit.
A 2 hónapos kutatási időszak után a szakemberek arra jutottak, hogy a napi kétszeri kivi fogyasztása növelte a futók antioxidánsokkal való védekezőképességét, ami képes volt csökkenteni az edzések káros hatásait, ez pedig idővel az erőnlét javulásához vezet.