Te eszel elég jó zsírt? Szuper zsírforrások az avokádón túl

zsírforrás,avokádó Forrás: Getty Images
Jó ideje tudjuk már, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásba a zsírok egy igen fontos helyen szerepelnek. De miből is érdemes őket bevinni?

Sok diétázó vagy egészséget életmódot folytató annyira koncentrál arra, hogy optimális mennyiségben fogyasszon szénhidrátot és fehérjét, hogy a zsírokról bizony megfeledkezik: pedig a bevitt tápanyag 30 százaléka zsírokból kellene, hogy álljon. Az, hogy ez pontosan mennyi, függ az életkortól, az aktivitástól, de általánosságban a szakértők kiegyeznek a napi 50-60 gramm zsírbevitelben.

A telítetlen zsírsavak kellenek

Miből vidd be ezt a zsírmennyiséget?

Érdemes lenne olyan ételeket fogyasztani, amik lehetőleg többszörösen telítetlen zsírsavakban, Omega 3-ban és Omega 6-ban gazdagok. Azt biztosan ezerszer hallottad már, hogy a halak dúskálnak ezekben, a gyümölcsök közül pedig általában az avokádót emlegetik, mint remek zsírforrást, de ezeken kívül is van ám jópár élelmiszer, amikkel érdemes lenne színesíteni az étrendedet!

Hogy melyek ezek? A Shape.hu cikkérből kiderül!